Makedonija je objavila rat Srbiji. Šef vlade u Skoplju, Zoran Zaev, koji je došao na vlast zahvaljujući savezu sa Albancima, stoji iza pokušaja da se Srbija okrivi za spremanje državnog udara u Makedoniji i špijuniranja srpskih diplomata, zbog čega je Beograd hitno tražio da se celo diplomatsko osoblje koje smo imali u toj državi vrati u Beograd na konsultacije.

Da postoje ozbiljni dokazi o delovanju Makedonije protiv Srbije, potvrdio je šef države Aleksandar Vučić, dok vicepremijer Ivica Dačić poručuje da Srbija neće ćutke gledati kako joj se zabija nož u leđa, te da će razmisliti o kontramerama, uključujući promenu stava Beograda kada je u pitanju ime Makedonije.

Izvori iz diplomatskih krugova navode da su Makedonci spremili čitav arsenal poteza usmerenih protiv interesa Srbije.

– Makedonci u saradnji sa Albancima i uz podršku Amerikanaca terorišu osoblje srpske ambasade, konstantno ih prate i prisluškuju, a sve to zbog navodne sumnje da Srbi u saradnji sa Rusima spremaju državni udar u Makedoniji. Neprijateljske aktivnosti pojačale su se otkad je otkriveno da je oficir BIA, Goran Živaljević bio u Sobranju u vreme neredea i oni od tada čine sve kako bi Srbiji napravili problem. Uz to, Skoplje nije odustalo od tužbe protiv Srbije za genocid nad Albancima između dva rata, što je do Tiranske platforme albanskih partija u Makedoniji i jedan od uslova zbog kog su Albanci podržali Zaeva – objašnjava jedan od izvora.

Da rade protiv Srbije, potvrđuje i nagli zaokret Zorana Zaeva, koji je pre samo tri i po meseca tvrdio da će njegova zemlja biti neutralna kada je reč o prijemu Kosova u Unesko.

– Što se tiče glasanja, uzećemo u obzir stavove većine zemalja EU – sopštila je juče makedonska vlada.

Objašnjavajući odluku države da povuče sve zaposlene iz ambasade u Makedoniji, predsednik Srbije rekao je da je od nadležnih obaveštajnih organa “dobijeno dovoljno dokaza u veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije”.

Vučić nije želeo da otkriva detalje, ali je ukazao da postoji mešanje nekih drugih sila.

– Ima mešanja nekih drugih sila. Naše je da umemo da odgovorimo i da umemo da zaštitimo naše delovanje od uticaja spoljnih faktora – poručio je Vučić.

Na pitanje da li misli na Rusiju, odgovorio je da nije pomislio na Moskvu.

Istakao je da Srbija želi dobre odnose sa Makedonijom, ali i da mora da se pripremi i prilagodi novim okolnostima. Ocenjujući da postoje brojne spekulacije, šef države je rekao da će u narednih deset dana sve biti mnogo jasnije. Upitan da li kriza u odnosima sa Makedonijom ima veze sa članstvom Kosova u Unesku, Vučić je odgovorio:

– Ti odnosi će morati da budu zasnovani na uzajamnom poštovanju. Da li će Albanci da uvrste Kosovo na dnevni red skupštine Uneska… Naš je posao da zaštitimo interese Srbije, a da pritom ne narušimo interese drugih zemalja.

Šef diplomatije Ivica Dačić predlaže da Srbija konkretnim merama odgovori na poteze Skoplja.

– Ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u Unesko iako je svesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod, predložiću predsedniku Vučiću da Srbija u odnosu na ime pod kojim smo priznali Makedoniju, takođe kao i oni oko Kosova u Unesku, ima u vidu poziciju Evropske unije – istakao je Dačić.

Srbija je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Izvor: SrbijaDanas.com