Grčka će do 14. jula ponovo izdati saopštenje u kojem će dozvoliti ulazak srpskih turista u njihovu zemlju, ali pod jednim uslovom.

Srpski turisti će, po svemu sudeći, ovog leta jesti sladoled pored Egejskog mora, ali samo oni koji ispune uslov koji su postavili Grci, saznaje se nezvanično.

Naime, svi stranci koji planiraju da uđu u ovu zemlju preko prelaza Promahonas moći da uđu isključivo sa negativnim Covid-19 testom! Ovo važi za sve građane EU, pa tako ni bugarski, rumunski, nemački i ostali turisti neće moći da ulaze u ovu zemlju kao do sada.

Kako piše u saopštenju “Grčka je danas preduzela nove drastične mere za suzbijanje širenja korona virusa, posebno nakon porasta infekcije kod turista sa graničnog prelaza Promahonas sa Bugarskom”.

Ove mere, dakle, zahtevaju da turisti moraju da pokažu negativan test na Covid-19 pre nego što uđu u Grčku preko Promahonasa.

“Svi putnici koji u Grčku ulaze iz ‘nevažnih razloga'(turisti) moraće da pokažu negativan molekularni test na Covid-19 na graničnom prelazu Promahonas”, rekao je Stelios Petsas, portparol grčke vlade.

Test mora da se uradi 72 sata pre ulaska u Grčku. Ova mera stupa na snagu od 18:00 u utorak, 14. jula 2020. godine.

Novom merom neće prestati stara, pa će turisti i dalje morati 24 sata pre dolaska u Grčku da popune “obrazac za lokaciju putnika” (PLF).

Narednih dana treba da se izda novo saopštenje da o tome da se građanima Srbije ponovo dozvoljava ulazak u Grčku.

(Kurir.rs/Novosti magazin)