VAŽNO! DETALJNO RADNO VREME ZA PRAZNIKE: Evo kako, i do kada će raditi prodavnice, apoteke, pijace…

Vreme je za praznike. Neko će odmarati tek dan ili dva, neko će dobiti produženi četvorodnevni vikend, a biće i onih koji će uz malo kombinatorike spojiti vaskršnje i prvomajske praznike i dobiti odmor od čak 12 dana?!

Po slovu zakona, neradni dani za Vaskrs ove godine su petak 22, subota 23, nedelja 24. i ponedeljak 25. april. Međutim, četiri slobodna dana mahom će spojiti samo oni zaposleni u državnim firmama, javnoj upravi, bankama, poštama, vrtićima, školama… Oni koji rade kod privatnika moraće da se zadovolje sa slobodnim vikendom. Ili manje.

Banke, pošte, razni šalteri
U svakom slučaju, sve što treba da završite u bankama, poštama, na državnim, gradskim ili opštinskim šalterima, uradite najkasnije do četvrtka jer će svi oni već od danas 22. aprila biti zatvoreni, a zaposleni će ponovo na svom radnom mestu biti tek u utorak 26. aprila.

Tržni centri, marketi i pijace
Manje ili veće prodavnice će mahom na Veliki petak biti otvorene, ali sa skraćenim radnim vremenom do 18 časova. U subotu će skoro sve raditi uobičajeno, ali će zato za Uskrs sve skoro do jedne biti zatvorene. Od ponedeljka sve se, međutim, vraća u normalu iako je zvanično i 25. april neradni dan. Isto važi i za tržne centre, ali će izuzetak će biti bioskopi u tržnim centrima koji će raditi uobičajeno.

Privatne prodavnice mogu da rade i 24 sata dnevno, ali i da budu zatvorene.

Ipak, oni iskusniji znaju da se na sam praznik stvaraju “kilometarski redovi”, te da je mnogo bolje uobičajenu kupovinu odraditi ranije. Baš kao i odlazak na pijacu jer će u petak prodavci moći da se prebroje na prste jedne ruke.

Ipak, oni iskusniji znaju da se na sam praznik stvaraju „kilometarski redovi“, te da je mnogo bolje uobičajenu kupovinu odraditi ranije. Baš kao i odlazak na pijacu jer će u petak prodavci moći da se prebroje na prste jedne ruke.

Gradski prevoz, taksi, parking
Nešto više problema imaćete i sa gradskim prevozom koji će mahom funkcionisati po vikend redu vožnje, taksisti će od četvrtka u 22 sata, pa sve do utorka u 6.00 ujutro voziti po drugoj, skupljoj tarifi, tako da se ne iznenadite ako vam računi budu za oko 15k odsto više nego što ste navikli radnim danima.

Parking u zoniranim delovima Beograda biti besplatan od petka 22. do ponedeljka 25. aprila.

Pekare
One po pravilu za praznike imaju najšarenije radno vreme, a sve zavisi od samog gazde. Realno je da na Veliki petak sve imaju skraćeno radno vreme, neke do podneva, neke do 16 ili 17 časova. Većina njih će primati mušterije u subotu, ali će zato na Uskrs biti sve zatvorene. Ponedeljak će opet zavisiti od procene vlasnika.

Pijace
JKP „Gradske pijace“ u Beogradu je saopštilo da će sve pijace koje posluju u njihovom sastavu u petak, subptu i ponedeljak raditi po uobičajenom radnom vremenu od 6.00 do 19.00. Međutim, zelene tržnice neće raditi na Uskrs, u nedelju, 24. aprila, osim pijaca „Zemun“, „Banovo brdo“, „Bele vode“ i „Dušanovac“, koje će raditi od 6.00 do 13.00.

Sličan raspored očekuje se i u drugim srpskim gradovima, ali je veliko pitanje čak i kada pijace budu radile, kakva će biti ponuda na tezgama.

Apoteke
Većina državnih apoteka će od petka do ponedeljka biti zatvorene, ili će na Veliki petak i u ponedeljak raditi skraćeno. Međutim, dežurne apoteke radiće 24 sata na dan, baš kao i mnoge privatne apotekarske ustanove.

Pošte
Za vaskršnje praznike, od 22. do 25. aprila, radiće dežurne pošte u Beogradu i drugim gradovima i pošte na graničnim i administrativnim prelazima – ukupno 72 pošte u celoj zemlji.

Svih dana praznika, Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu, pošta na aerodromu Nikola Tesla i pošte na graničnim i administrativnim prelazima, rade neizmenjeno – non-stop.

U petak, 22. aprila, i ponedeljak, 25. aprila, radiće i pošte u tržnim centrima u Beogradu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu, pošte u „Univereksport“ objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Zrenjaninu i Somboru. Ove pošte biće otvorene i u subotu, 23. aprila, a tog dana dežuraće i druge pošte u većim gradovima i turističkim centrima.

Na Vaskrs, u nedelju 24. aprila, radiće beogradska Glavna pošta, pošta na aerodromu Nikola Tesla i pošte na graničnim i administrativnim prelazima.

Nekom kraći, nekom duži raspust
Tokom vaskršnjih praznika na odmoru će biti svi đaci, kako osnovci, tako i srednjoškolci, samo što se razlikuje njihovo trajanje.

Učenici u Vojvodini su na odmoru još od 15. aprila i u klupe će se vratiti tek 26. ovog meseca. Kada su osnovci u ostatku Srbije u pitanju, oni imaju 12 vezanih slobodnih dana, od petka 22. aprila do utorka 3. maja, dok će srednjoškolci imati dve kraće pauze, od 22. do 25. aprila i od 30. aprila do 3. maja

Neradni dani u 2022. godini
Uskršnji i prvomajski praznici nam donose i najveći broj slobodnih dana u 2022. godini. Podsetimo, zbog Nove godine neradni su bili 1, 2. i 3. januar, pa 7. januar zbog Božića, te 15. i 16. februar zbog Dana državnosti.

Neradni dani za vaskršnje praznike su od 22. do 25. aprila, a za prvomajske od 1. do 3. maja.

Do kraja 2022. godine imaćemo još samo jedan državni praznik koji je i neradni dan, biće to 11. novembar kada obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Izvor: Srbijadanas.com