U Palati Srbija danas u 9 sati biće održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj se razmatra trenutna epidemiološka situacija, koja je poslednjih nekoliko dana pogoršana.

Srbija je prošle sedmice ušla u treći talas korona virusa, koji je krenuo iz Beograda, u kojem se na dnevnom nivou najviše dijagnostikuje kovid 19.

Skokovi u broju novozaraženih zabeleženi su i u Kragujevcu, Valjevu, a juče i u Nišu. U poslednja dva dana ukupan broj novih obolelih u Srbiji prelazio je dve stotine.

Da se povećava broj zaraženih i pacijenata na bolničkom lečenju potvrdio je juče za Tanjug državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek, koji je naveo da je trenutno u bolnicama na lečenju 359 pacijenata koji boluju od kovid 19, a samo pre nedelju dana bilo je 270.

Podsetio je da je u Srbiji 12. oktobra bilo 67 novozaraženih, a da smo u utorak imali zabrinjavajuću cifru od 245 zaraženih. U poslednjih nedelju dana prijavljeno je 1.058 novozaraženih pacijenata, pa Ðerlek ukazuje da je krajnje vreme da se građani “uozbilje i pridržavaju epidemioloških mera”.

Zato će članovi štaba kako saznajemo, ozbiljno razmatrati uvođenje novih mera i još jaču kontrolu postojećih. Sva je prilika da će se uvesti obavezno nošenje maski i na otvorenom, ukoliko ne može da se postigne distanca od 2 metra.

Pominje se opet zatvaranje bioskopa i pozorišta, a nije isključeno ni da se smanji broj dozvoljenih osoba u zatvorenom prostoru, u kojem je sada moguće da boravi maksimum 30 ljudi.

Juče je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da će na Kriznom štabu tražiti da se obustave specijalne dozvole za proslave i svadbe, koje su izdavali lokalni štabovi.

Doktor Predrag Kon je kazao da nije isključeno da se u jednom momentu ograniči kretanje u pojedinim situacijama.

Kada je reč o školama, struka je složna da se one ne zatvaraju, već da samo one u kojima se viris proširi, prebace na onlajn nastavu.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen