Proglašavanje personom non grata neprimenjivo je na saradnike Ujedinjenih nacija, saoštila je pres-kancelarija UN

Proglašavanje personom non grata neprimenjivo je na saradnike Ujedinjenih nacija, saoštila je pres-kancelarija UN povodom odluke prištinskih vlasti da proglase nepoželjnim prisustvo ruskog diplomate Mihila Krasnoščekova kog je 28. maja uhapsila i pretukla tzv. kosovska policija.

Krasnoščekova je 28. maja napala tzv. kosovska policija. Dijagnostikovani su mu prelomi lobanje i gornje vilice. Rus je kasnije prevezen u Beograd na lečenje. Takozvane kosovske vlasti su saopštile da će zahtevati da mu bude oduzet imunitet saradnika UN.

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj je saopštio da su prištinske vlasti Krasnoščekova proglasili “personom non grata”.

Akcija specijalnih policijskih odreda samoproglašenog Kosova na severu pokrajine počela je 28. maja ujutru, pod izgovorom da je reč o akciji protiv organizovanog kriminala.

Takozvana kosovska policija je upala na sever Kosova i Metohije u oklopnim vozilima. Lokalni Srbi su postavili barikade na trasama u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se s policijom, nakon čega je došlo do pucnjave.

Nekoliko ljudi je povređeno, među njima i troje policajaca, novinar i dva saradnika Ujedinjenih nacija.

Takozvana kosovska policija je saopštila da je tokom operacije privedeno 19 njenih saradnika, a vlasti Srbije su navele da je uhapšeno devetoro građana.

Izvor: Srbijadanas / Foto: Printscreen