Turska je pozvala vlasti u Prištini da odustanu od, ako dođe do obostranog priznanja Izraela i tzv. Kosova, namere da otvore ambasadu u Jerusalemu, jer to narušava istorijski i pravni status tog grada i palestinskog pitanja, a moglo bi ugroziti i proces priznavanja samoproglašenog Kosova od trećih država.

U saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je razočaravajuće to što lažno Kosovo razmatra takav korak koji predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija.

Podsetivši kako je upravo Turska bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova i kako je podržavala priznavanje tzv. Kosova na međunarodnoj sceni, u saopštenju iz Ankare se navodi da takav proces ne treba nastavljati na kršenju međunarodnog prava i patnji palestinskog naroda čija je zemlja okupirana.

Brojne odluke UN navode kako je rešenje bliskoistočne krize moguće jedino uspostavom nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, zaključuje tursko Ministarstvo.

Obostrano priznanje Izraela i tzv. Kosova i otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu predviđeno je sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine koji su u petak u Vašingtonu potpisali predsednik SAD Donald Tramp i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen