U MINUT DO DVANAEST PALA ODLUKA! OMILJENA TURISTIČKA DESTINACIJA SVIH SRBA UKIDA KOVID SERTIFIKATE: Evo koji su uslovi za ulazak u zemlju

Foto: Ilustracija

Grčka od 1. maja i zvanično suspenduje kovid sertifikate kao uslov za ulazak u zemlju, saopšteno je nakon Komisije eksperata Ministarstva zdravlja koja je zasedala ovog popodneva.

Komitet eksperata Ministarstva zdravlja je na dašanjoj sednici jednoglasno preporučio:

suspenziju kovid sertifkata od 1. maja kao uslov za ulazak u ugostiteljske i maloprodajne objekte i vraćanje njihovih kapaciteta na 100 odsto
suspenziju Digitalnog evropskog kovid sertifikata (EUDCC) kao uslov za ulazak u zemlju
jedan brzi test nedeljno (od dva do sada) kod nevakcinisanih radnika, sa izuzetkom kada su u pitanju bolnice
jedan brzi test (od dva do sada) kod nevakcinisanih nastavnika.
Vlada je prihvatila predlog Komisije.

Ranije govoreći na forumu u Delfiju, ministar zdravlja Tanos Plevris je rekao da će se, kada letu dođe kraj mere vratiti na snagu, pa će ukidanje sertifikata trajati samo koliko i lepo vreme.

– Ne ignorišemo pandemiju, ali ulazimo u novu realnost ukidanjem ograničenja. Međutim, bićemo spremni na jesen za vakcinaciju i jačanje javnog zdravlja – podvukao je on.

Nema mera, ali su cene više
Rat u Ukrajini negativno se odrazio na ekonomiju mnogih evropskih zemalja, a jedna od najpogođenijih je svakako i Grčka u kojoj je račun za struju nekada iznosio 180 evra, a danas on dostiže čak 400. Više su i cene osnovnih životnih namirnica, a najvidljivija poskupljenja ogledaju se u onim „najpovoljnijim“ namirnicama, kao što je najpoznatija grčka brza hrana – giros, koji je poskupeo za evro do dva, zavisno od regije.

– Skočile su cene sirovina, potom energenata, a onda i transporta. Kako da onda sve to ne povuče i porast namirnica koje su zastupljene u našoj ishrani pita se u razgovoru za GRTimes Savas Kesidis, predsednik Panhelenske federacije mesara (POKK) koji dodaje da je cena svinjskog mesa samo u jednoj nedelji „eksplodirala“ za 50 do 60 centi po kilogramu, a 30 centi za kilogram piletine.

Cena dizela i benzina na pumpama prelazi dva evra, a upravo zbog tih poskupljenja najavljeno je i da će drumski i vazdušni prevoz koji organizuju naše agencije poskupeti za barem 10 evra, što znači da bi cena autobuske karte do Halkidikija mogla iznositi 70, umesto pređašnjih 60 evra.

– Gorivo je toliko poskupelo da oni koji su već uplatili letovanje treba da računaju na doplatu kada je avionski prevoz u pitanju – ne u velikoj meri, ali negde između 10 i 25 evra po karti. Vrlo je moguće da će povećanje cena nafte uticati i na druge usluge, ali za sada nemamo takve informacije – rekao je Aleksandar Seničić iz Jute u ranijoj izjavi za Euronews Srbija.

On je istakao da od povećanja cena neće biti izuzet ni autobuski prevoz za koji se očekuje poskupljenje karte od 10 do 15 odsto.

– Na primer, ako je prosečna karta do Grčke bila 60 evra, sada će biti oko 10 do 15 evra više. Dakle, za očekivati je da bude korigovanja cena – kaže on.

Osim toga, od 18. marta poskupele su i cene karata za trajekte, a od prvog aprila najavljeno je i novo poskupljenje zbog čega se traži da reaguje i Ministarstvo pomorstva i ostrvske politike. Ministar Janis Pakiotakis pokušava da kroz razgovor sa Ministarstvom finansija obezbedi subvencije za gorivo kako bi se izbeglo dalje povećanje cene karata.

Najviše su poskupeli trajekti od luke Pirej, pa tako karta koja je do Parosa koštala 38,5 evra sada iznosi 42,5 evra, dok su na nekim linijama cene povećane i za pet evra. Slična povećanja od oko 10 posto važe i za transport vozila. Na primer, na liniji od atinske luke Rafina do Mikonosa karta koja je koštala 67 evra, od 1. aprila iznosiće 70.

Izvor: Srbijadanas.com