U MINUT DO DVANAEST KONAČNO VEST KOJU SVET ČEKA! Do leta kolektivni imunitet

Vakcinacijom protiv koronavirusa Sjedinjene Američke Države bi do leta ove godine mogle imati kolektivni imunitet.

Entoni Fauči, glavni medicinski savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena, napomenuo je da su stručnjaci saglasni da 70 do 80 posto populacije jedne zemlje mora biti imuno da bi postojao kolektivni imunitet.

Trenutno se u ovoj državi dnevno vakciniše dva miliona ljudi, podaci su američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC). Zbog toga se očekuje da se ovaj imunitet stekne do leta ove godine. Možda se to desi i ranije zbog onih koji imaju ili budu imali prirodni imunitet.

Više od osam posto Amerikanaca ili njih 28 miliona je u potpunosti vakcinisano. Ako se vakcinacija nastavi postojećom dinamikom, 70 posto stanovnika bi moglo biti vakcinisano do sredine septembra. Pa čak i onda kada bi se to radilo isključivo vakcinama kompanija Fajzer/BioNTeh i Moderna.

Međutim, ohrabruje i odobrenje za korišćenje vakcine kompanije Džonson & Džonson koja je obećala da će u prvoj polovini godine SAD-u isporučiti stotinu miliona doza.

Shodno tome, već krajem jula bi 70 posto populacije bilo vakcinisano, a do sredine septembra 85 posto, pokazala je analiza CNN-a.

Otežavajuća okolnost bi mogli biti novi sojevi koronavirusa, a koji se neki od njih brže šire.

Izvor: Srbijadanas.com