Šef tima za praćenja korona virusa na teritoriji grada Čačka, dr Mihailo Luković izjavio je da se bez preke potrebe više neće raditi testiranja na korona virus, a da će ljudi sa simptomima biti upućeni na kućno lečenje i izolaciju.

– Imamo prisustvo virusa u Čačku, stanje se svakodnevno prati i prilagođavmo se. Epidemija jeste u uzlaznoj putanji i još uvek nije dostigla svoj maksimum. Ono što je ohrabrujuće jeste da svi slučajevi koji su do sada izolovani imaju blagu kliničku sliku i dobrog su opšteg stanja. Prati se i stanje deteta koje ima simptome korona virusa – rekao je dr Luković.

On je istakao da je u izolaciji trenutno preko 300 osoba u Čačku, uključujući i kinekse radnike. Luković je demantovao spekulacije da su doktorke ZZJZ teško bolesne i apelovao na medije da ne objavljuju senzacionalističke, a neproverene informacije.

U Čačku, kao i u celoj državi, od sinoć je na snazi vanredna situacija. Zatvorene su predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, fakulteti.

– Odmah nakon što je predsednik proglasio vanrednu situaciju sproveli smo naredbe na lokalnom nivou. Pored toga što ne rade vrtići i škole, gradski saobraćaj se odvija po vikend režimu. Inspekcije vrše posebne kontrole ugostiteljskih objekata, Crveni krst dostavljaće hranu i lekove starim licima kojima je to potrebno – izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Načelnica Školske uprave Moravičkog okruga, Slađana Parezanović, istakla je da će direktori svih škola u toku dana dobiti elektronska uputstva o tome na koji način će se sprovoditi elektronska nastava.

Izvor: Srbijadanas.com