Tragedija na Titanu: Razmatranje implodiranja i kobnog ishoda za posadu, koja se odvojila od broda i doživela stravičnu sudbinu usred Atlantika

Nekoliko dana nakon što je svet bio zapanjen nestankom podmornice Titan sa petočlanom posadom tokom misije istraživanja olupine Titanika, najcrnje slutnje stručnjaka su potvrđene.

Delovi podmornice su pronađeni na dnu Atlantika, a spasilačke ekipe su saopštile da su svi članovi posade tragično preminuli.

Prema objašnjenju stručnjaka Američke obalske straže, podmornica je implodirala verovatno istog dana kada je nestala, u nedelju po lokalnom vremenu.

Kompanija „OceanGate“, koja je upravljala podmornicom čija je misija bila obilazak olupine Titanika, saopštila je u četvrtak uveče ono čega su se svi pribojavali – nema više nade, delovi podmornice su pronađeni, a svi članovi posade su tragično stradali.

Među poginulima su izvršni direktor „OceanGate“-a Stokton Raš, ronilac Pol Andri Nargole, britanski milijarder Hamiš Harding, otac i sin Šahzada i Sulejman Davud (19).

Stručnjaci Američke obalske straže objasnili su kako je došlo do tragedije. Članovi posade podmornice Titan poginuli su kada je došlo do „katastrofalne implozije“ u blizini olupine Titanika.

Spasioci veruju da su muškarci u podmornici umrli pre nego što su započele opsežne spasilačke akcije u nedelju. Zbog toga su čuli zvukove koji su davali tračak nade, ali se ispostavilo da su ti zvukovi bili posledica implodiranja podmornice.

Admiral Džon Mauger iz Američke obalske straže objasnio je na konferenciji za novinare da je implozija stvorila snažan zvuk koji su sonarne bove zabeležile.

Implodiranje je zapravo proces suprotan eksploziji, kada se određeni objekat iznenada, nasilno i burno urušava sam u sebe. Za razliku od eksplozije, u kojoj se energija i materija rasipaju od centra ka spolja, u imploziji se događa upravo suprotno – zapremina objekta se smanjuje, a energija i materija se koncentrišu.

Tako je trenutno došlo do smrti članova posade, koji su platili 250.000 dolara da bi videli olupine čuvenog Titanika.

Spasioci su koristili daljinski upravljani robot (ROV) koji je pretraživao dno okeana. ROV, smešten na kanadskom brodu Horizon Arctic, otkrio je prve delove podmornice u četvrtak ujutru kada je uočen „repni konus“ sa zadnjeg dela podmornice.

Pronađen je otprilike 500 metara udaljenosti od pramca olupine Titanika. ROV je nastavio da istražuje područje i pronašao dalje krhotine, uključujući prednji i zadnji deo trupa.