Epidemiolog dr Branislav Tidorović rekao je danas da se može se reći da je Niš u boljoj situaciji u drugom piku epidemije korona virusa, nego u prvom.

Juče smo imali 386 testiranih, od toga 72 pozitivna, neko će reći velika brojka, ali to je ciljano, oni koji su bolesni su testirani. Testiranje onih koji su zdravi ne vodi rešenju stvari. To nam može pomoći da nađemo kontakte, ali ako je neko danas negativan ne znači da se već uveče na nekoj proslavi neće zaraziti i sutra ponovo biti u mogućnosti da dobije ovo oboljenje – istakao je Tiodorović.

Kako je istakao, dosad je 47.000 testova urađeno u institutu u Nišu, od kojih je 7.760 je bilo pozitivno, i tako su pronađeni i kontakti koji su obrađeni.

Dr Tiodorović je istakao i da iz Vranja, Bujanovca i Preševa u Niš mogu dolaziti izuzetno teški bolesnici.

– Zato se dešava da KC Niš ima najteže bolesnike i zato je on toliko opterećen. KC Niš raspolaže sa 200 posetlja koje može da stavi odmah na raspologanje, pokrivenost je potpuna – objasnio je.

Ovo će potrajati, moramo da budemo strpljivi
Doktor je rekao da na kraju mora da kaže da treba da izdržimo ovaj prelomni trenutak iako smo svi svesni da je stanovništvo na izmaku snaga.

– Ovo će potrajati, moramo da budemo strpljivi, da izdržimo. Zdravstveni sistem je malo uzeo vazduha, što ne znači da ne radi sa velikim opterećenjem, ali ako bi ovako potrajalo, do kraja avgusta bismo imali mirnu situaciju. Uz potpunu discpilinu, mogli bismo da dođemo do jednog kontrolisanog stanja. Da dočekamo jesen ukoliko bude potrebno, spremni da se opet suprotstavimo pojavi ovog virusa – poručio je dr Tiodorović.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen