TEMPERATURNI ŠOK STIŽE U SRBIJU: Jesen usred proleća, otopljenje ni na vidiku

Naredni dani donose promenljivo vreme uz pojavu kiše i pljuskova, posebno sredinom nedelje, kaže meteorolog Marko Čubrilo. Krajem meseca stabilnije, ali samo malo toplije, dok se početkom maja ponovo očekuje nestabilno vreme. Kako je na svom Fejsbuk profilu objavio Čubrilo, do 8. maja nema signala za jače stabilizaciju i jače otopljenje.

Danas posle svežeg jutra ponovo promenljivo oblačno i nestabilno uz pojavu grmljavinskih pljuskova, ponegde. Kako će sutra sa zapada pristizati nestabilniji vazduh, biće više pljuskova, koji ponegde mogu biti i vrlo intezivni. Vetar uglavnom slab, zapadni, samo u zoni pljuskova kratko jak. Jutarnji minimum od +5 do +9, a dnevni maksimum od +15 do +20 stepeni Celzijusa – kaže Čubrilo.

U sredu tokom dana i u noći ka četvrtku frontalna zona nestabilnosti će se uz jačanje premeštati dalje na istok te će biti češće pojave i nešto jačih grmljavinskih pljuskova, a lokalno bi moglo biti i pojave tuče/grada, vrlo obilne kiše i jakog vetra. Duž Jadrana naoblačenje, poneghe uz ređe pljuskove. Ispred fronta na kratko toplije uz južni vetar i maksimume i do +25 stepeni Celzijusa, ali iza fronta svežije uz okretanje vetra na pojačan i jak severozapadni, posebno u zoni fronta.

– U četvrak još na istoku Srbije ujutro oblačno uz kišu i pljuskove, na severu ponegde lokalan pljusak, a nad ostalim predelima razvedravanje, ali će biti relativno sveže i vetrovito. Dnevni maksimum samo od +9 do +16 stepeni Celzijusa, što je ispod proseka. Zatim bi od 28. aprila do oko 2. maja trebalo uglavnom biti suvo, u početku vrlo sveže, uz maksimume ispod 20 stepeni Celzijusa svugde osim na jugu regiona, dok bi početkom maja malo otoplilo, ali za sada deluje da će temperature možda biti oko proseka bez ječeg otopljenja – napisao je Čubrilo.

Kako dodaje, posle 3. maja verovatno svežije i nestabilno, uz grmljavinske pljuskove.

– Za sada deluje da barem do 8. maja neće biti uslova za jače otopljenje i stabilizaciju. Sumirano, pred nama su promenljivi i relativno sveži prolećni dani uz čestu pojavu kiše i lokalnih pljuskova, padavine će prostorno biti jako neujednačene i tamo gde bude jačeg konvektivnog razvoja može za kratko vreme pasti i preko 25mm taloga. Za sada nema najave jačeg otopljenja i stabilizacije.

Izvor: Srbijadanas.com