Zoran Đorđević, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike najavio je da će sledeće godine biti razmotreno raskidanje ugovora s Nemačkom, a ovogodišnji konkurs za odlazak medicinskih sestara na rad u Nemačku je „zaustavljen“.

Za četiri godine, prema podacima Fiskalnog saveta, iz Srbije je otišlo 6.000 zdravstvenih radnika, od čega većina medicinskih sestara i tehničara, što je jedan od glavnih razloga planiranog raskida ugovora naše države s GIZ (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju) o odlasku radne snage u tu zemlju. Međutim, preko Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), koja ima ugovor s GIZ, lane je otišlo svega 70 sestara.

Zoran Đorđević, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike najavio je da će sledeće godine biti razmotreno raskidanje ugovora s Nemačkom, a ovogodišnji konkurs za odlazak medicinskih sestara na rad u Nemačku je „zaustavljen“. Đorđević kaže da je stav države da moramo da se izborimo sa ekonomskim migracijama:

– U toj nameri resor kojim rukovodim u potpunosti podržava politiku predsednika Aleksandra Vučića i njegovu borbu za svakog našeg građanina. Iz tog razloga sam naložio da se odmah obustavi dalji odlazak naših radnika tako što ćemo suspendovati ovaj sporazum. Direktor NSZ obavestio je drugu stranu, koja je imala potpuno razumevanje za ovakvu našu odluku. U 2019. otišlo je 70 medicinskih sestara posredstvom NSZ. Takođe, razmotrićemo put za prekid sporazuma u skorijem periodu, a do tada će ovaj sporazum biti suspendovan.

Izvor: Alo.rs