Stručnjaci upozoravaju: Dolazi pakleno leto s virusima opasnijim od COVID-a

Virus cells abstract 3d illustration

Pojava koronavirusa 2020. godine praktično je bacila u senku ostale zarazne bolesti. Međutim, nakon što je pandemija proglašena završenom, stručnjaci su upozorili da se sve vraća na staro, ako ne i na gore.

Umesto tipične sezone gripa, Sjedinjene Američke Države su „preplavljene“ streptokokama, respiratornim infekcijama i enterovirusima. Nedavno su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prijavili porast humanog metapneumovirusa (HMPV) tokom proleća, što je izazvalo uzbunu među lekarima i pacijentima.

HMPV je virus koji je povezan sa Respiratornim sincicijalnim virusom (RSV) i obično se širi kašljanjem, kijanjem ili kontaktom sa kontaminiranom površinom.

Badi Krič, stručnjak za pedijatrijske zarazne bolesti u medicinskom centru u Tenesiju, izjavio je da su primetili veliki broj zaraženih HMPV-om, ali da su uglavnom u pitanju blaži oblici infekcije. Specijalista za zarazne bolesti na klinici u Klivlendu, Entoni Leng, izrazio je nadu u „dosadno leto“, iako budućnost ne može da se predvidi.

Iako se čini da se zdravstvena situacija u Sjedinjenim Američkim Državama stabilizovala, leto tek počinje.

Porast zaraženih drugim virusima zabrinuo je stručnjake za zarazne bolesti. Ne može se tačno znati broj zaraženih koronavirusom, a stručnjaci smatraju da je prerano reći da li će ti slučajevi dovesti do novog talasa ove teške bolesti.

Dolazak leta, sa porastom temperature, samo će povećati broj zaraženih.

Džodi Gest, profesorka epidemiologije na Univerzitetu u Atlanti, ističe da se virus lako širi kada ste u zatvorenom ili otvorenom prostoru sa nekim ko je zaražen.

Dobra vest je da je broj hospitalizovanih od koronavirusa naglo opao.

Enterovirusi su izraz koji se koristi za mnoga oboljenja, uključujući i tipične letnje prehlade. Ovi virusi se obično šire kašljanjem i kijanjem.

Zaraženi uglavnom imaju blaži oblik infekcije, ali mogu imati simptome kao što su osip, groznica, gubitak apetita i bol u grlu. Amina Ahmed, načelnica pedijatrije dečije bolnice u Severnoj Karolini, izjavila je da se očekuje pojava ovih virusa tokom leta.

Ovi virusi mogu da imaju ozbiljni oblik samo u retkim slučajevima, gde pacijenti, uglavnom deca, razvijaju neobičnu slabost u rukama ili nogama.