Na društvenim mrežama je osvanula mapa koja se u školama u Danskoj koristi za obuku vozača. Fotografiju je napravio jedan od budućih vozača u auto-školi na svom Tviter nalogu.

Na ovoj mapi se ne prikazuje Kosmet odvojeno od Srbije. Naime, na ovoj karti Srbija uopšte ne postoji. Na njenom mestu je Kosovo, a glavni grad ove izmišljene države je Beograd.

Danska je 2008 godine priznala nezavisnost takozvane Republike Kosovo, ali nije do sada negirala postojanje Republike Srbije.

Greške ovakvog tipa uopšte nisu česte, i zaista ostaje nejasno kako je neko mogao da previdi čitavu jednu državu, bez obzira da li priznaju ili ne priznaju nezavisnost lažne države.

Još je čudnije kako je u zemlji poput Danske, sa jednim od najboljih edukativnih sistema na svetu (trenutno su četvrti, iza Finske, Japana i Južne Koreje), napravljen takav previd u zvaničnom udžbeniku.

Skupština tzv. Kosova je 17. februara 2008. jednostrano proglasila nezavisnost autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Republike Srbije, tako stvarajući tzv. Republiku Kosovo. Na vanrednoj svečanoj sednici parlamenta, za Deklaraciju o nezavisnosti izjasnilo se svih 109 prisutnih poslanika.

Tu odluku je Vlada Srbije još iste večeri poništila kao protivpravni akt privremenih organa u Prištini, a potom sazvala vanrednu sednicu Skupštine Srbije povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Sednica je održana 18. februara na kojoj je 225 poslanika glasalo za potvrdu odluke Vlade o poništenju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 8. oktobra 2008. predlog Srbije kojim se od Međunarodnog suda pravde u Hagu zahteva savetodavno mišljenje da li je nezavisnost Kosova i Metohije proglašena u skladu sa međunarodnim pravom.

Izvor: Srbijadanas / Foto: Printscreen