Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić izjavila je danas da bi Srbija po automatizmu pala pod sankcije SAD ako bi kupila rusko oružje

“Američki kongres je zbog ruskog mešanja u izbore u SAD, ali pre svega zbog ilegalne aneksije Krima, usvojio zakon koji se zove ”Borba protiv američkih neprijatelja kroz sankcije”. To su sektorske sankcije, najčešće je to blokada sredstava, zabrana kupovine i slične stvari… Nisu sankcije onog tipa kakve su Srbiji bile nametnute devedesetih godina od Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN”, objasnila je Milićeva na televiziji O2 i dodala:

“Srbija bi pala po automatizmu pod sankcije zato što bi eventualno kupila oružje. Ništa lično, to jeste poenta, to je zakon koji je usvojio Kongres, i Stejt department i Bela kuća tumacenje tog zakona ne mogu da promene. U Americi je zakon – zakon, i nije ništa lično”, naglasila je direktorka Centra za evroatlanske studije.

Milićeva kaže da bi u tom slučaju pod sankcijama bili samo određeni sektori.

“Pod sankcije bi pali samo oni delovi koji su imali veze s kupovinom, delovi ministarstava ili pojedinci”, rekla je Jelena Milić.

Izvor: Alo / Foto: Printscreen