SRBIJA NA NOGAMA! PUTIN UČINIO NEMOGUĆE ZA NAŠU ZEMLJU

Iako se nagađalo de će cena gasa za Srbiju biti gotovo duplo veća, 510, umesto dosadašnjih 270 dolara, nakon energetske krize koja je uzdrmala planetu, a građani Srbije imaju razlog da budu prezadovoljni.

Još jednom je potvrđeno veliko prijateljstvo Rusije i Srbije, a odnosi između dve zemlje su na najvišem nivou u istoriji.
Predsednik Vučić sada može da se vrati u zemlju kao heroj koji je uspeo da obezbedi najnižu cenu gasa u Evropi, u trenutku kada ovaj energent dostiže istorijski rast cene. Deluje, ipak, da Srbija nema razloga za brigu.

Srbija je zahvaljujući dogovoru Vučića i Putina dobila preko potrebnu sigurnost, koja je presudna za dalji ekonomski razvoj.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Siniša Mali, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

– Mislim da ćemo se dogovoriti, poverićemo privrednim subjektima da odgovarajući rad dovedu do kraja. Naći ćemo takvo rešenje, koje će biti prihvatljivo za naše srpske partnere – rekao je Putin na početku sastanka sa srpskim predsednikom u rezidenciji Bočarov ručej u Sočiju.

Cena gasa 270 dolara
– U narednih šest meseci dobićemo cenu gasa od 270 dolara po kubnom metru, kao i povećanje količine gasa i fleksibilnost za koju sam posebno molio, dakle, cena se neće menjati – rekao je Vučić.

– Putin mi je rekao: „Aleksandre, biće dobro rešenje i bićete zadovoljni.“ Dobili smo garancije da ćemo i posle teških zimskih meseci imati veoma povoljnu cenu, a podsetiću vas da je u svetu cena preko 1000 dolara. Za nas je to neverovatnih 270 dolara – kaže Vučić i dodaje da je Srbija, zahvaljujući Putinu, dobila sigrunost, ali i uštedela više od 300 miliona evra, novca koliko je potrebno za jedan nacionalni stadion.

Dobri poznavaoci odnosa između dve zemlje, još juče su u razgovoru za Alo.rs nagovestili kako bi predsednik Vučić mogao biti zadovoljan ishodom današnjeg sastanka.

Analitičar Dragomir Anđelković rekao je da smatra da će dva lidera ipak naći rešenje koje će Srbiji omogućiti da dobije ruski gas u adekvatnim količinama, po cenama koje su za nas prihvatljive, dakle znatno nižim od berzanskih i dodao da su Rusi već pokazali da su spremni da za Srbiju naprave takav ustupak i da je sada pitanje dogovora koliki će to ustupak biti.

– Mislim da će se tokom tog sastanka pre svega o tome pričati i da će rezultat biti takav da mi dobijemo prihvatljivu cenu gasa – rekao je Anđelković u razgovoru za Alo.

Analitičar Srđa Trifković ocenio je da će Rusi pomoć Srbiji da prebrodi ovu zimu, kao i da će Putin imati dovoljno političke pronicljivosti da shvati da je prilično veliki benefit da Srbija ne ostane sasvim slomljena od strane Zapada u trenutku kada je izložena velikim pritiscima.

– Vučić će se sa tog sastanka vratiti zadovoljan – rekao je Trifković juče u razgovoru za Alo.rs.

Izvor: Alo..rs