Srbi sa Kosova pročitali Vidovdansku deklaraciju na velikom skupu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici: Pet tačaka za odgovor ako se zulum nastavi

Danas su Srbi iz opština na severu Kosova i srpskih sredina južno od Ibra organizovali masovne Vidovdanske skupove, na kojima je usvojena Vidovdanska deklaracija srpskog naroda.

Vidovdanski skup Srba na severu Kosova održan je na Trgu braće Milić u Severnoj Mitrovici tačno u podne. Istovremeno, Srbi iz srpskih sredina južno od Ibra okupili su se na skupu u Gračanici.

Na ovim velikim Vidovdanskim skupovima u Severnoj Mitrovici i Gračanici, pročitana je Vidovdanska deklaracija srpskog naroda, a Srbi su još jednom izrazili svoje jasne poruke.

Poruke poput „Nema povlačenja, nema predaje!“, „Kurti, nećemo ti dati sever“, „Dosta nam je čekanja, želimo Zajednicu srpskih opština!“, „Na Vidovdan sve se vidi, EU treba da se stidi!“ bile su među porukama koje su nosili okupljeni.

Vidovdanska deklaracija ima pet tačaka, a pročitao ju je bivši gradonačelnik Opštine Zvečan, Dragiša Milović.

U deklaraciji, Srbi sa severa Kosova jasno poručuju da će, ako se nastavi zlostavljanje nad njima, biti prinuđeni da „odgovore svima onima koji im žele zlo i koji sanjaju rat umesto mira“. Milović je dodao da Srbi sa severa ističu svoje ujedinjenje u pravednoj borbi za opstanak na Kosovu, kao i za odbranu svojih domova i porodica.

Tačka 1: Više od dve decenije, a posebno u proteklih nekoliko meseci, mi Srbi sa Kosova i Metohije od Štrpca do Leposavića suočeni smo sa nezapamćenim nasiljem koje, kako zbog motiva, tako i zbog načina kojim se sprovodi, ne možemo nazvati drugačije nego fašističkim. Od početka godine šestoro naših sunarodnika, među kojima i dvoje dece, ranjeno je u naletu etničke mržnje iz vatrenog oružja. Milun, Dušan, Nemanja, Dalibor, Uroš, Nenad stradaju po prištinskim kazamatima, bez krivice, samo zato što ne pristaju da srpsko ime na Kosovu i Metohiji nestane tiho i bez otpora. Srpska zemlja pradedovska konfiskuje se kako bi naši tamničari na njoj gradili svoje baze. Naše svetinje se skrnave kako bi se zatro svaki trag našeg postojanja na ovim prostorima. Naše opštine i gradove okupiraju sila i duge cevi, oni koji ni po dogovorima postignutim uz međunarodno posredovanje i garancije, ovde nemaju šta da traže. Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme odlučujuće korake u cilju smirivanja tenzija, jer ovaj zulum više trpeti ne možemo!

Tačka 2: Naš stradalni narod veru u bolje sutra utkao je u Zajednicu srpskih opština koju nam je garantovala i međunarodna zajednica. Deset godina čekamo na svoje pravo na život dostojan čoveka u 21. veku, na naš ostanak i opstanak na ovim prostorima.

Kucnuo je čas da se istina istera na videlo i da se o ovom Vidovdanu jasno kaže – hoćemo li imati ZSO. U suprotnom, znamo šta nam je činiti.

Tačka 3: Shvatajući da ono što se dogodi ovde, u državnoj i duhovnoj kolevci našega naroda, neminovno ima posledice po sve građane Srbije i po čitavo Srpstvo, obavezujemo se da ćemo svoju pravednu borbu za ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji nastaviti mudro i odgovorno, uvek ostavljajući razuman prostor za dijalog i kompromis.

U toj legitimnoj borbi računamo na pomoć i podršku naše jedine države Srbije i našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji nam je oduvek i bio najveća podrška.

Tačka 4. Srpski narod, posle dva svetska rata, u kojima je, boreći se na strani dobra a protiv svetskog zla, podneo neizrecive žrtve i došao na ivicu opstanka i nakon što je u novije vreme proganjan sa svojih ognjišta i bombardovan mimo svakog prava i zakona, nepokolebljivo je opredeljen za mir.

Nažalost, svedoci smo da mir ugrožava onaj kojem je svakoga dana pred očima prolivena srpska krv. Zato poručujemo s ovoga mesta čitavom svezu da želimo da živimo u miru sa svojim komšijama Albancima i da gradimo zajedničku budućnost na humanim i demokratskim temeljima, jer se nikada na tuđoj nesreći ničija budućnost nije gradila. Živeći ovde i ne misleći nikome zlo, zahtevamo pravo na život i budućnost, i nećemo pristati da nam iko to pravo uskrati. Srbi nikada i ni po koju cenu neće napustiti ono što je po ljudskom i božjem pravu naša zemlja. Spremni smo da podnesemo i najveće žrtve, kakve može podneti samo neko ko se bori za goli opstanak.

Tačka 5: Uoči Vidovdana, kada se sve vidi, i kada svaka data reč postaje zavet, mi Srbi i Srpkinje sa severa Kosova i Metohije poručujemo da ćemo, ukoliko se zulum nad našim narodom nastavi, biti prinuđeni da odgovorimo svima onima koji nam žele zlo, koji sanjaju rat umesto mira, i bićemo ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima i odbrani naših domova i porodica.“

Bez okupljanja na Gazimestanu
Zbog napete situacije na Kosovu ove godine neće biti tradicionalnog vidovdanskog okupljanja Srba na Gazimestanu.

Već mesec dana, Srbi sa severa Kosova mirno protestuju u gradovima Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku. Njihovo nezadovoljstvo proizlazi iz okupacije opštinskih objekata od strane specijalnih jedinica Kosovske policije, kao i imenovanja albanskih gradonačelnika na tim teritorijama.

Osim toga, tokom proteklog perioda, u Severnoj Mitrovici su organizovani skupovi podrške uhapšenim Srbima. Slični skupovi održani su i u Gračanici i Ranilugu, gde su Srbi izrazilu svoju podršku i solidarnost sa svojim sunarodnicima.

Ovi protesti i skupovi predstavljaju mirne načine izražavanja nezadovoljstva i pružanja podrške zajednici. Srbi sa severa Kosova žele da svoj glas čuju i da se njihovi interesi i prava poštuju, a kroz ovakve akcije izražavaju svoje stavove i traže promene u političkom i institucionalnom kontekstu.