U Hrvatskoj usvojena dopuna zakona o grobljima kojom se dozvoljava rušenje spomenika ako “promovišu agresiju na Hrvatsku ili velikosrpstvo”

Proustaški režim u Hrvatskoj, predvođen predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem, planira da sruši većinu srpskih nadgrobnih spomenika u ovoj državi!

Veće za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima, naime, prihvatilo je dopunu Zakona o grobljima koja strogo zabranjuje natpise-poruke na spomenicima koji “promovišu ideje na kojima se temeljila agresija na Hrvatsku i veličaju agresiju ili velikosrpstvo”!?!

Informerovi sagovornici upozoravaju da ova skandalozna odluka

znači da Hrvati mogu srušiti srpske grobove i samo zbog toga što su ispisani ćirilicom! Hrvati su u poslednjih nekoliko meseci već srušili na desetine spomenika na srpskim grobljima jer navodno promovišu “četništvo”!

Povod za vandalizam

Savo Štrbac, direktor Dokumentacionog centra “Veritas”, nema nikakvu dilemu da su ovakvi zaključci katastrofalni i skandalozni.

– Osim što opravdavaju korišćenje ustaško-fašističkog pokliča “Za dom spremni”, članovi Veća smatraju opravdanim rušenje srpskih nadgrobnih spomenika ako se na njima nalazi bilo šta, od epitafa do simbola, što bi se moglo smatrati “promocijom oružane agresije na Hrvatsku”. Dakle, čak i najbanalniji natpisi mogu biti povod za vandalizam i rušenje srpskih nadgrobnih spomenika – upozorava Štrbac.
Naš sagovornik dodaje da se u Hrvatskoj čak i petokraka smatra uvredljivom, ali se ustaštvo dozvoljava.

– U nekim delovima Hrvatske već je srušeno više od 3.000 spomenika sa petokrakom. U proteklih nekoliko meseci sravnjeno je na desetine srpskih spomenika jer su natpisi tumačeni kao veličanje velikosrpstva. Na primer, na spomeniku Vukašinu Vuletu Šoškoćaninu piše “komandant odbrane Borova Sela”. Ovakvi natpisi, prema odluci veća, mogu da budu shvaćeni kao veličanje velikosrpstva ili promocija agresije, pa je njihovo rušenje opravdano – naglašava Štrbac.

Veliki problem

Komentarišući najnoviji skandal, zastupnik Srba u Saboru Milorad Pupovac smatra da je ovo veliki problem.

– Formulacija da na grobljima ne bi smela da postoje “četnička” znamenja jeste veliki problem. Nije jasno šta se pod tim podrazumeva i da li je to znamenje na primer grb sa četiri ocila?! Drugo, na grobljima postoje spomenici sa znamenjem iz Drugog svetskog rata koja nisu u javnoj upotrebi. Dakle, nema zakonskog okvira za bilo kakvo delovanje prema tim spomenicima – ističe Pupovac, dodajući da je ovaj dokument neobavezujući.

– Pravnu snagu ima odluka Ustavnog suda prema kojoj su nedopustiva ustaška znamenja, simboli ili datumi – podvlači Pupovac.

MIODRAG LINTA SAVEZ SRBA IZ REGIONA
Dokument za cilj ima rehabilitaciju ustaškog pozdrava “Za dom spremni” i uklanjanje srpskih spomenika. Temelji se na Deklaraciji o domovinskom ratu, po kojoj su Srbija i JNA agresori.

Izvor:Informer/B. Vukčević – M. Dobromirović