Više od 200 lažnih doktora nauka sa kupljenim ili falsifikovanim diplomama predaje našim studentima na fakultetima širom Srbije, pokazuju podaci Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK).

Ova komisija saopštila je da je za sada nepobitno utvrdila da su prethodnih godina na 18 privatnih, ali i državnih fakulteta u zemlji izdate 103 lažne diplome, a da se očekuje da će u daljim proverama biti otkriveno bar još toliko. Ovi “stručnjaci” sa falsifikovanim titulama danas “predaju” našoj deci o ekonoimiji, pravu, menadžmentu, iako za to nemaju nikakvo znanje, ni obrazovanje.

Kupljene diplome

Među 18 ustanova za koje je utvrđeno da su izdavale problematične diplome za doktore nauka prednjače univerziteti “Megatrend”, “Singidunum”, “Braća Karić”, “Privredna akademija” u Novom Sadu, fakultet u Novom Pazaru…

Radi se o lažnim, kupljenim diplomama, izdatim u periodu od 2001. do 2008. godine na univerzitetima koji nisu imali dozvolu za izvođenje odgovarajućih nivoa studija ili se jednostavno radi o kupljenim diplomama. Posebno brine to što među 18 univerziteta na kojima su otkrivene prevare ima i onih državnih. Lažni doktori nauka sa kupljenim diplomama, posle su godinama kao uvaženi akademski stručnjaci, predavali studentima na fakultetima širom Srbije, iako za to nisu imali ni znanje, ni obrazovanje, ni stručnost. Slučaj je prosleđen Ministarstvu prosvete na dalje razmatranje – kaže izvor iz Komisije za akreditaciju.

Profesor Miodrag Popović, član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje koji je osnivač KAPK-a, ističe da je neophodno da Ministarstvo utvrdi tačan broj ljudi koji su na ovakav način dobili doktorske diplome i da se pribojava da će biti otkriveno još mnogo nevažećih diploma doktorata.

– Nažalost, u nastavku akreditacije fakulteta i univerziteta očekujemo da će se pojaviti još stotinak spornih diploma. Do sada je najviše nepravilnosti utvrđeno u akreditaciji visokih škola strukovnih studija i to uglavnom iz oblasti društvenih nauka poput menadžmenta, ekonomije, prava…

Milioni u igri
Sa njim je saglasan i njegov kolega, takođe član Saveta, profesor Branko Kovačević. On smatra da su doktorske studije bile unosan i isplativ biznis i da ove sada sporne doktorske diplome mogu da naprave ozbiljne poteškoće poslodavcima koji imaju zaposlene sa nevažećim zvanjem.

– Radi se o milionima evra. Danas svako može da plati 1.000 dolara na internetu i da dobije diplomu, a primera radi, na “Privrednoj akademiji” u Novom Sadu svakog dana branjen je po jedan doktorat, dok na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu godišnje doktorira od 12 do 18 studenata, što je vrlo jasna statistika. Tako da bi ovo trebalo što pre da se reši kako ne bi prouzrokovalo još veće probleme – naglašava profesor Kovačević.

Izvor: Srbijadanas.com