Deca na nastavu dolaze s maskama na licu, jer, iako mnogi i dalje odbijaju da poveruju u postojanje korona virusa, on je tu, a zaštitna maska je jedan od načina da se sačuvamo od njega. Međutim, za profesora Slavišu Spasojevića i školu u kojoj radi maska je postala kamen spoticanja i predmet rasprave na društvenim mrežama.

Slaviša Spasojević zaposlen je kao nastavnik matematike i fizike u OŠ “Sveti Sava” u mestu Modriča u Republici Srpskoj već sedmu godinu. Tokom pandemije korona virusa u nekoliko navrata je izbegavao da vrši dužnost onako kako je propisano u novonastaloj situaciji. Prvi put tokom nastave putem video linka, drugi put 1. septembra, kada je odbio da nosi zaštitnu masku tokom držanja nastave, o čemu je pisao na društvenoj mreži Fejsbuk.

“Maska pa maska…”

“Pre pola sata sam imao ribanje u upravi… Oni mene, ja njih. Razgovor koji nikuda ne vodi… Navodno se žalio neko od roditelja na moje nepridržavanje propisanih mera. Može biti, mada ja sumnjam na sujetnu ‘krticu’ od kolege. I povuci – potegni. Nisu me baš mnogo razumeli. Nisu me uopšte razumeli. I ne trebaju. Sutra će mi doći na čas. Zateknu li me opet bez “maske” (a hoće), sledi udaljavanje iz škole do disciplinskog postupka. A kasnije i otkaza. Dugo smo naglabali. Bez zajedničkog rešenja. Ostao sam pri svom stavu. Prisustvovala i policija pokušavajući da me “urazumi”… Doduše osoba koju poznajem. Hvala mu na savetu, ali moj odgovor je ostao odričan. U toku diskusije samo su sevale za mene besmislene naredbe, poput one – “Maska pa maska”…

A zašto, to niko nije mogao da odgovori. Celo vrijeme su mi pokušavali promeniti mišljenje “povisivanjem tona”, kao da sam njihov učenik. To mi govori da i nemaju baš mnogo mehanizama za procesuiranje takvog “slučaja”. Možda i izmisle nešto. Iz revolta sam udario rukom o sto, jer mi je dosadilo ponavljati jedno te isto kao papagaj. Možda i to uđe u zapisnik. Priznajem, tu se prevarih. Ali… Istina je jedna. Sve nasuprot nje je laž. Laž ne treba analizirati. Laž se u potpunosti mora odbaciti. Nema poluistine. Ja sam izabrao Istinu”, napisao je on.

Više puta opomenut

U nameri da saznamo malo više o samom sukobu, “Blic” je kontaktirao direktora navedene školske ustanove. Kako nam je rekao Zlatko Lazić, Spasojević odbija da primenjuje propise koje su u ovu školu stigli iz državnih institucija.

“On je profesor matematike i fizike, već šest-sedam godina radi kod nas, u područnoj školi. Mi smo u centru Modriče, a to je područna škola udaljena 18 kilometara od Modriče. Kad je krenula nastava, prvi dan, dobio sam informaciju da je bio na poslu bez maske. Pozvao sam ga i opomenuo da mora imati masku i da sutra ne može prisustvovati nastavi bez maske. Sutra dobijem opet informaciju da nije imao masku. Onda ga pozovem kod sebe, te smo pomoćnik direktora i ja imali razgovor s njim. Oko dva i po sata smo se ubeđivali, pričali. On ne želi da poštuje te propise koje su nama dostavili Ministarstvo prosvete i kulture i preporuke koje su dali Institut za javno zdravstvo RS i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS. On jednostavno to ne želi da poštuje.

Rekao sam mu da ću treći dan doći pre nastave u školu i da mu neću dozvoliti da nespreman uđe među decu. To je bilo danas. Otišao sam pre nastave i doneo mu i pismeno upozorenje da mora ispoštovati taj deo obaveza koji se nama nalaže. Nije prihvatio ni to i zamolio sam ga da ne ide na nastavu, odnosno isključio sam ga iz nastave, te obezbedio kolegu koji će ga zameniti na nastavi ta tri časa danas, koja je imao po rasporedu.”

Izvor: Blic