SITUACIJA SE NE SMIRUJE! PUTIN NAREDIO PREKIDANJE VOJNE OPERACIJE U UKRAJINI: Kijev odbio da pregovara – Akcija nastavljena

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je u petak popodne obustavu ruske vojne operacije u Ukrajini u vezi sa očekivanjem pregovora sa Kijevom, ali je operacija nastavljena u subotu posle podne nakon što je ukrajinsko rukovodstvo odbilo da razgovara, otkrio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Juče popodne, u vezi sa očekivanim pregovorima sa ukrajinskim rukovodstvom, ruski predsednik i vrhovni komandant naredili su obustavu napredovanja glavnih snaga – rekao je Peskov, obraćajući se novinarima danas.

Pošto je ukrajinska strana u suštini odbila da pregovara, napredovanje glavnih ruskih snaga je nastavljeno danas popodne u skladu sa operativnim planom – dodao je on.

Peskov je rekao da je istina da su sukobi nastavljeni na mnogim mestima i da je došlo do okršaja sa mobilnim jedinicama nacionalista, koji su palili vozila i kamione i postavljali eksplozive.

– Rade po principu džihada, koje sada nazivamo Banderiti – rekao je Peskov aludirajući na Stepana Bandera, ukrajinskog nacionalističkog vođu iz Drugog svetskog rata i saradnika nacista čiji su sledbenici tokom rata istrebili desetine hiljada Poljaka, Jevreja i vojnika Crvene armije. Sadašnje ukrajinske vlasti su Bandera proglasile herojem.

Portparol Kremlja se osvrnuo i na sankcije koje je Zapad uveo Rusiji, rekavši da su sankcije veoma ozbiljne, ali da se Rusija na njih još ranije pripremila.

– Sankcije su veoma ozbiljne, ali i mi smo se ozbiljno spremali – rekao je Peskov.

Izvor: Srbijadanas.com