Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas položio cveće, crvene ruže, na spomen obelisk posvećen gradu-heroju Lenjingradu i borcima koji su pali u njegovoj odbrani. Danas cela Rusija obeležava 77. godina probijanja blokade tokom Drugog svetskog rata ovog grada-heroja.

Podsećanja radi, opsada Lenjingrada trajala je 900 dana, od 8. septembra 1941. godine do 27. januara 1944. godine. Obruč je probijen 18. januara 1943. godine, ali su do potpunog oslobođenja građani čekali još praktično godinu dana.

Za Putina je ova godišnjica i lično važna i emotivna jer su njegovi roditelji uzeli učešće u odbrani Lenjingrada.

Podsećanja radi, Putin je rođen u Lenjingradu (današnji Sankt Peterburg) 7. oktobra 1952. godine. Njegova majka Marija Ivanovna Putina je bila radnik u fabrici, a otac Vladimir Spiridonovič Putin je bio regrutovan u Sovjetsku mornaricu da služi na podmornici početkom 1930-ih, a kasnije je služio u NKVD-u u saboterskoj grupi tokom Drugog svetskog rata.

Vladimir Putin je imao još dva brata koji su rođeni sredinom 1930-ih; jedan je preminuo nekoliko meseci nakon rođenja, a drugi je podlegao difteriji tokom opsade Lenjingrada. Deda Vladimira Putina, Spiridon Putin, je bio lični kuvar Vladimira Lenjina i Josifa Staljina.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen