RUSKI MEDIJI BRUJE O SASTANKU VUČIĆA I PUTINA: Reči hvale za predsednika Srbije

Deset milijardi dolara potrebnih za izgradnju prve srpske nuklearne elektrane je impozantna suma za Beograd, ali kako kaže Biblija, vrata se otvaraju samo onima koji na njih kucaju, a Vučićeva izjava je isto kucanje, pišu RIA Novosti povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija spremna da gradi nuklearnu centralu i da o tome pregovara sa ruskom korporacijom Rosatom.

Agencija ocenjuje da Rusija ne može sebi da priušti rad po sovjetskoj metodi, kada su saveznici u Varšavskom bloku bili praktično preplavljeni novcem, ali smatra da će Rosatom i Ministarstvo finansija nesumnjivo naći predloge koji bi bili korisni za obe strane.

– Svedoci smo istorijskog pomaka, kada politički uticaj dugi niz godina nije određen razmeštanjem još jedne vojne baze, već izgradnjom ključnih proizvodnih objekata, sposobnih ne samo da donesu profit za zemlju, već i da joj omoguće da demonstrira svoju volju susedima – navodi RIA Novosti.

Zaključuje da Srbija to nije prva shvatila, ali je imala dovoljno samostalnosti i zdravog razuma da izvuče pravi zaključak.

Agencija u tekstu navodi da u analizi opravdanosti izgradnje nuklearke, možda treba početi od činjenice da Srbiji sopstvena nuklearna elektrana na prvi pogled nije potrebna.

Jer kako navode „činjenica je da naš istorijski saveznik, koji ima skromnu teritoriju i populaciju od sedam miliona ljudi, ima sve što je potrebno za udoban život“, a da je izgradnja nuklearne centrale skupa.

Kao primer navode belorusku nuklearku koja je Minsk koštala deset milijardi dolara, koje je Moskva izdvojila u vidu povoljnog kredita i kažu da bi za Beograd, s obzirom na visinu spoljnoj duga, izgradnja nuklearne elektrane mogla da bude opasnost za državne finasije.

Štaviše, Srbi ne samo da u potpunosti zadovoljavaju sopstvene potrebe za strujom, što je neverovatan luksuz u pandemijskoj Evropi, već je i prodaju u inostranstvu, piše RIA.

Navodi da je Srbija lane izvezla šest teravat-sati stuje i da je Beograd na tom izvozu zaradio blizu 50 miliona dolara.

Ističe se i činjenica da se Srbija po dokazanim rezervama uglja nalazi u sredini drugih deset zemalja, što, kako se ocenjuje, nije loše za malu državu, kao što je Srbija.

Izvor: Srbijadanas.com