RHMZ UPALIO CRVENI METEO ALARM! IZDAO 4 HITNA UPOZORENJA ZBOG OPASNOG VREMENA! Ali popodne se sve menja i stiže HAOS

U četvrtak se u Srbiji očekuje i do 40 stepeni, a RHMZ izdao je četiri upozorenja zbog opasnog vremena.
Tropski dan u Srbiji! Danas veoma toplo, temperatura od 34 stepena na severu do 40 na jugu. Posle podne u Vojvodini očekuje se jak razvoj oblačnosti sa pljuskovima, grmljavinom, kao i sa pojavom grada i olujnog vetra u zoni padavina.

Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, krajem dana i tokom večeri u skretanju na pojačan severozapadni, prolazno na udare i jak.

Minimalna temperatura od 17°C do 25°C, a maksimalna od 33°C na severu Vojvodine do 40°C u Leskovcu. Uveče ponegde lokalni pljuskovi na severu Srbije. Temperatura u 22h od 22°C do 29°C.

RHMZ izdao 4 upozorenja
Upozorenje za područje Srbije na visoke temperature
– Tokom druge dekade jula u Srbiji veoma toplo. Danas maksimalna temperatura od 34 do 40 °S. Temperatura će u petak biti u kratkotrajnom padu (za 5 do 7 stepeni), a zatim će ponovo uslediti porast temperature, pa se u nedelјu i u prvoj polovini naredne sedmice ponovo očekuju dnevni maksimumi od 35 do 40 °S. U velikim gradovima očekuju se i tropske noći sa minimalnim temperaturama iznad 20 °S.

Upozorenje za područje Vojvodine na vremenske nepogode
Posle podne u Vojvodini pojava vremenskih nepogoda: jaki plјuskovi, grmlјavina, lokalno grad i olujni vetar.

Tokom druge dekade jula u Beogradu veoma toplo. Danas maksimalna temperatura oko 38 °S. Temperatura će u petak biti u kratkotrajnom padu (za 5 do 7 stepeni), u subotu oko 35 °S, a u nedelјu i u prvom delu naredne sedmice ponovo od 38 do 40 °S.

Upozorenje za područje Vojvodine na vremenske nepogode
– Na području Beograda i šire okoline posle podne i uveče moguća je pojava kratkotrajno intenzivnih plјuskova sa gradom i olujnim vetrom – navodi se u upozorenju RHMZ.

Upaljen meteo alarm
U većem delu Srbije, izuzev Bačke, Batana, Srema i jugozapadnog dela zemlje, danas je na snazi crveno upozorenje zbog ekstremno visokih temperatura. Takođe, narandžasti meteo alarm upaljen je zbog kiše i grmljavine, dok je žuto upozorenja na snazi zbog vetra.

U petak oko 5, 6 stepeni manja vrućina uz prolaznu oblačnost sa retkom pojavom kratkotrajnih lokalnih pljuskova na zapadu i jugu Srbije. Vetar slab severni i severozapadni. Pritisak iznad normale. Minimalna temperatura od 17°C do 21°C, a maksimalna od 30°C do 33°C. Uveče suvo. Temperatura u 22h od 20°C do 26°C. U subotu sunčano i vrlo toplo, a od nedelje velika vrućina, uz temperature preko 35°C, a ponegde na jugu do 40°C u ponedeljak.

Izvor: Srbijadanas.com