Komentarišući eventualno uključivanje i mešanje Rusije u dijalog Srbije i lažne države Kosovo, politički analitičar Miljazim Krasnići navodi da je zvanična Moskva na neki način uvek bila prisutna u razgovorima između srpskih i albanskih političara.

– Bila je prisutna na Pariskoj konferenciji, u Rambujeu, tokom razgovora u Beču. Nisam kompetentan ni voljan da govorim o tome, ali je nemoguće naći rešenje prema kome bi takozvana država mogla da postane član UN, a da Rusija to ne prihvata. Tako da, kako će se to diplomatski upakovati zaista ne znam ali znam da je nemoguće pitanje lažne države i Srbije rešiti bez širokog konsenzusa velikih sila – ocenjuje Krasnići.

Krasnići ističe da SAD treba da usklade politiku sa Evropskom unijom kada je u pitanju dijalog između Beograda i Prištine i ukazuje da su poslednje izjave visokih zvaničnika EU o rešenju odnosa Srbije i okupirane srpske pokrajine bile kontradiktorne.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Unije Žozep Borel izjavio je nedavno da EU ne bi trebalo da ima ništa protiv onoga o čemu se dogovore Beograd i Priština pa ni ako to znači korekciju granica, dok je predstavnik EU za pregovore Miroslav Lajčak naglasio da se pitanje granica neće naći na dnevnom redu sastanaka.

Profesor Krasnići navodi da je EU u načelu iznela stav da neće imati ništa protiv korekcije granica ukoliko se dve strane dogovore ali podvlači da lažna država i Srbija ne mogu da postignu sporazum bez medijatora.

Mislim da je to bilo neka vrsta spinovanja i propagande jer svi znamo da se pomeranje granica u bivšoj SFRJ završilo tragično. Tako je počela tragedija bivše Jugoslavije i to nije način da se reši problem Srbije i (tzv.) Kosova – navodi Krasnići.

Prema njegovoj oceni, najbolji način da se reši spor između Prištine i Beograda je da se postigne sveobuhvatni dogovor koji bi otvorio put članstva u EU.

– Evropska unija ima kapacitete da reši ovaj problem ali na žalost nema jasnu volju za to. Jer kada bi se taj proces otvorio u EU ja mislim da bi vrlo lako moglo da se nađe rešenje oko granica po evropskim načelima – navodi Krasnići.

Krasnići dodaje i da proces dijaloga zavisi puno od političkih aktera u toj terorističkoj tvorevini i u Srbiji.

– U Srbiji treba da se održe izbori, na (tzv.) Kosovu je politička kriza i ne zna se da li će da se ide na izbore ili će da se formira nova vlada. Tako da je jako teško predvideti šta će se dešavati narednih meseci. U novembru su i izbori u SAD i teško je složiti ovu slagalicu. Politika mora da se harmonizuje između političkih aktera na (tzv.) Kosovu i u Srbiji sa Briselom i Vašingtonom a možda i sa još nekim – poručuje Krasnići.

Skandal na KiM: Srpska novinarka Ana na meti Albanaca jer je u programu rekla KOSOVO I METOHIJA!

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen