PRIGOŽIN KAŽE DA SU NJEGOVI LJUDI PREŠLI U RUSIJU u osvetničkom pohodu na ruski vojni vrh! (VIDEO)

U ovoj vesti se navodi da je šef plaćeničke grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, izveo osvetnički napad na ruski vojni vrh, optužujući generale Vladimira Putina i nazivajući ih „zlom koje se mora zaustaviti“.

On tvrdi da je Rusija bombardovala baze njegove vojske, zbog čega su njegove snage preuzele kontrolu nad svim vojnim lokacijama u Rostovu na Donu.

Prigožin je putem video poruke na Telegramu izjavio da se nalazi sa svojim ljudima u vojnom stožeru južnog okruga u Rostovu na Donu, ali da to neće sprečiti ruske snage da sprovedu „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini.

Snimak koji kruži internetom navodno prikazuje Prigožina unutar vojnog stožera u Rostovu na Donu, gde on izjavljuje da će njegove trupe blokirati grad i nastaviti put prema Moskvi, osim ako im se ne pojave šefovi odbrane Sergej Šojgu i Valerij Gerasimov.

Prigožin je prethodno izjavio da su on i njegovi borci spremni da umru za domovinu i oslobađanje ruskog naroda od trenutnog vojnog vođstva.

Prigožin tvrdi da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter, koji je navodno otvorio vatru na civilnu kolonu.

Međutim, nije otkrio gde se tačno incident dogodio, i AFP nije mogao da potvrdi verodostojnost njegove tvrdnje.

Guverner regije Rostov je pozvao stanovnike da ostanu u svojim domovima nakon što je Prigožin rekao da je prešao iz Ukrajine u Rusiju sa svojim borcima.

Prigožin je takođe izjavio da su njegovi borci prešli granicu i da će se boriti „do kraja“ protiv ruske vojske. Nepotvrđeni video na kanalu „Razgruzka Wagner“ prikazuje šumu s malim požarima i oštećenim drvećem, uz tvrdnju da je vojska ruskog ministarstva odbrane izvela raketni napad na kampove Vagnera.

U Moskvi su pooštrene sigurnosne mere, posebno oko ključnih vladinih lokacija i infrastrukture. Ruska obaveštajna služba FSB je pozvala borce Vagnera da odbiju izvršenje „zločinačkih i izdajničkih“ naredbi svog vođe Prigožina, nakon što je najavio osvetu ruskom vojnom vrhu i preduzeo korake za njegovo hapšenje.

Rusko ministarstvo ministarstvo odbrane objavilo da Ukrajina koristi nastali haos u Rusiji kako bi pokrenula napade u blizini Bahmuta u istočnoj Ukrajini.