Korona virus razbuktao se u Evropi, a juče je i kod nas zabeleženo povećanje broj zaraženih u odnosu na prethodne dane.

– Od avgusta imamo silazan trend, ali pojedine oscilacije poput jučerašnje ukazuju da situacija može brzo da se promeni. U 23 zemlje u Evropi prošle nedelje je zabeležen rekordan porast, među su njima sve zemlje u okruženju. Nalazimo se u nepovoljnoj situaciji zbog okolnih zemalja, virus se može preliti, potrebna je velika opreznost – poručila je dr Darija.

Danas će Krizni štab doneti odluku o eventualnom karantinu za turiste, a evo šta o tome kaže doktorka.

Ono što je ključno i nedeljama govorimo je da moramo da se pridržavamo mera, i ako putujemo negde jer je u skoro svim zemljama Evrope sada lošija situacija nego kod nas trenutno. Moramo da razmišljamo koliki je rizik da unesemo infekciju i da se širi. Bez obzira na sve mere i kaznene odredbe, moramo se opet vratiti na koncept da se ponašamo odgovorno.

Doktorka Kisić Tepavčević je pojasnila da se razmatra samoizolacija od deset dana.

– To su preporuke svih vodećih zdravstvenih instituacija u svetu, procene su da je maksimalni period inkubacije 14 dana, a sada se procenjuje da je najveća verovatnoća prenošenja virusa u prvih deset dana nakon infekcije i u skladu sa tim su donesene nove preporuke.

Da li poštujete mere?

Juče je u našoj zemlji zabeležen porast broja zaraženih i sa tim u vezi, doktorka ima veoma važnu poruku o tome šta najviše zabrinjava.

– To je ono što tvrdimo poslednjih nedelja, vidimo i znamo iz ličnog i iskustva drugih zemalja da se situacija lako može promeniti. Skok prethodnog dana je zabeležen, a posebno zabrinjava povećanje broja pozitivnosti svih testiranih, to mora da skrene pažnju. Iskustva su pokazala da se tek za dve-tri nedelje nakon skoka vidi da li dolazi do pravog povećanja. Moramo da poštujemo mere, dolazi sezona respiratornih infekcija, moramo maksimalno da istrajemo u ovoj borbi – zaključila je.

Izvor: Srbijadanas.com Foto: Printscreen