Poljoprivrednici blokirali puteve u više gradova Srbije, najavljuju dolazak u Beograd

Poljoprivrednici Srbije jutros su traktorima blokirali puteve u više gradova Srbije, pojedini koji ne mogu da dođu do gradova, blokiraće i lokalne puteve, a za sutra najavljuju dolazak u Beograd.
Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vladimir Višić rekao je da su počele blokade u Subotici, Požarevcu, Zrenjaninu, Bogatiću… „Javljaju nam se poljoprivrednici iz sela koji hoće da blokiraju i lokalne puteve“, rekao je Višić za Betu.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić rekao je da je jutros blokiran ulaz u Požarevac. On je rekao da je njegov utisak da država i ne želi da reši njihov problem jer je na poslednjim pregovorima, u ponedeljak 15. maja posle nešto više od sat premijerka Ana Brnabić ustala i rekla da je sastanak završen.

„Predsednik Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije Marjan Rističević, koji je učestvovao u pregovorima u ponedeljak, provocirao je pitanjem, ‘šta tražite kada imate najveće subvencije u Evropi'“, rekao je Savić.

N1 je preneo da policija u Kraljevu sprečava da poljoprivrednici traktorima uđu u grad.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da se poljoprivrednici tog udruženja sutra pridružuju protestu i najavljuju dolazak traktorima u Beograd.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine sa 9.000 dinara po hektaru na 300 evra, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara. Oni traže minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru, da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Pratite dešavanja uživo:
12.50 – Blokada saobraćaja na Bulevaru Mihajla Pupina, ispred zgrade Pokrajinske vlade u centru Novog Sada, okončana je danas oko 12.30, a poljoprivrednici koji su organizovali blokadu vratili su se ispred Novosadskog sajma.

12.43 – Poljoprivrednici koji protestuju odlučili su da blokiraju raskrsnicu u centru Pančeva i pored saveta policije da to ne čine, javlja N1. Tri grupe okupljenih poljoprivrednika na putu Bavanište-Pančevo dogovorile su se da krenu u blokadu.

Nešto posle 11.00 odvijao se razgovor sa policijom kada je policajka zatražila da se ne blokira put jer su im, kako je rekla, svi kapaciteti na terenu u školama u koje su stigle dojave o bombama.

12.30 – Poljoprivrednici iz Zrenjanina i okoline, članovi Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, okupili su se i danas kod Kristalne dvorane u tom gradu i, kako najavljuju, kreću u protestnu vožnju gradom, ali u izmenjenoj trasi, u odnosu na jučerašnju.

11.40 – Agrarni analitičar Žarko Galetin smatra da zahtevi poljoprivrednika jesu opravdani, ali dodaje da je nerealno njihovo ispunjavanje u ovom trenutku.

„Nerealno je tražiti 300 evra po hektaru, država nema kapacitet za to. Kada bi svi ovi zahtevi bili ispunjeni, taj agrarni budžet bi trebalo da bude najmanje duplo veći, što je nerealno“, kaže Galetin za TV N1.

Upitan šta je realno, kaže da je to podizanje premije za mleko, da se ide na povećanje subvencija po muznoj kravi, da se ide na povećanje podsticaja po hektaru, ali ne na 300 evra.

11.30 – Više desetina traktora se oko 11 sati parkiralo ispred i u okolini zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu, u protestu poljoprivrednika. Oni su traktorima došli od Novosadskog sajma i najavili da će u toku dana blokirati saobraćajnice u tom gradu.

Poljoprivrednik Mileta Slankamenac rekao je da „za sada“ plan da ispred Pokrajinske vlade ostanu dva sata i dodao da je moguća potpuna blokada saobraćaja.

10.30 – Ibarska magistrala kod Kraljeva i dalje je blokirana zbog protesta poljoprivrednika, a policija ne da da se traktorima uđe u grad, javlja N1. Policija je okružila kružni tok i tu od juče u 13 sati ne dozvoljava poljoprivrednicima da idu dalje, navodi reporter N1.

10.10 – Premijerka Srbije Ana Brnabić je, povodom protesta poljoprivrednika, rekla da su danas „tri puta veće direktne investicije u poljoprivredu nego pre deset godina“. Kako je navela, „evo ovi koji su izašli da protestuju ja sam dala sve od sebe da se dogovorimo da im izađemo u susret i Vučić je ponudio sastanak ali su oni odbili“.

10.00 – Milan Pajić iz Udruženja proizvođača mleka „Naše mleko Mačva“ izjavio da je da je njemu, ali i još nekim mlekarima iz tog kraja koji protestuju, mlekara otkazala otkup mleka. On je najavio da će danas tokom protesta, ako se situacija ne promeni, dve i po tone mleka biti prosute. On je reporteru Nova S rekao da je simptomatično da je otkazan otkup kada su mlekari najavili protest.

9.50 – Udruženi Sindikati Srbije „Sloga“ osudili su neadekvatan odnos i bahatost aktuelne vlasti prema ratarima i stočarima i da podržavaju njihove proteste. „Izražavamo punu podršku svima koji protestuju, tražeći pravdu i podršku od države kroz subvencionisanje“, navodi se u saopštenju i dodaje da je „sramno što vlast nema razumevanja za njihove probleme, koji su ujedno i problemi svih nas“.

9. 20 – Oko 250 traktora i poljoprivrednih mašina blokiralo je potpuno put koji od Požarevca vodi ka naplatnoj rampi za uključenje na autoput E-75, Beograd-Niš, javlja N1.

9.15 – Magistralni put Zrenjanin – Novi Sad i danas će biti blokiran u nekoliko navrata, rekao je agenciji Beta poljoprivrednik iz Aradca Dejan Rakić. Put će biti blokiran od 10 do 12 časova, od 13 do 15 časova i od 16 do 18 časova, a pošto je na tom području i stari put od Žabaljskog mosta kroz Aradac do Zrenjanina, putnički saobraćaj će se, kao što je to slučaj bio i juče, odvijati tom trasom.

izvor: Novimagazin.rs