Zbog “novog talasa” obolelih koji niko nije očekivao, pogotovu ne u ovolikom broju, može doći do uvođenja rigoroznijih mera za suzbijanje širenja korona virusa.

Trenutno je korona virus prisutan kod 2.205 ljudi u Grčkoj, što je najveći broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije.

U petak, 10. jula virus je potvrđen kod čak 60 osoba, a to je najveći dnevni broj obolelih, od 21. aprila.

Ono što je alarmantno, ne samo za stanovnike Grčke, već i za same turiste jeste podatak da je više od 100 novih slučajeva u poslednjih 10 dana zabeležen kod turista.

Britanski turisti se vraćaju u Grčku od 15. jula, a letovi iz Velike Britanije nastavljaju se istog dana, međutim, grčke vlasti sada razmatraju uvođenje strožijih mera zaključavanja, potencijalno već od sutra, odnosno 13. jula.

– Od početka smo znali da ćemo, kada postepeno otvorimo granice, uvesti incidente – rekao je portparol vlade Stelios Petsas za lokalne medije.

Dodao je i da je odlučan da zaštiti većinu od nekolicine neozbiljnih što bi moglo značiti pooštrene granične kontrole, pojačane inspekcije u barovima i restoranima i potencijalno uvođenje ograničenja putovanja iz zemalja sa većom stopom zaraženih.

Od 14. jula Bugari koji ulaze u Grčku, moraju imati dokaz da su u poslednjih 72 sata negativno testirani na covid-19, jer je prošlog četvrtka u njihov zemlji zabeleženo 330 novozaraženih slučajeva.

Izvor: Espreso.rs / Foto: Printscreen