PALE SANKCIJE ZA LAŽNU DRŽAVU! USAID obustavio saradnju sa vladom tzv Kosova

Novinar Vehbi Kajtazi rekao je za Gazetu blic da su Sjedinjene Američke Države uvele nove sankcije Kosovu, dodajući da je USAID prekinuo saradnju sa vladom u Prištini.
Prema njegovim rečima, sankcije su usledile pošto premijer Kosova Aljbin Kurti „ne sluša“ savete SAD i EU za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

– Ovaj pojedinac (Albin Kurti) nije pojedinac, već je premijer Kosova. Ako se sankcioniše vlada, sankcioniše se država, sankcioniše se narod. Ne može se Kurti odvojiti kao pojedinac, jer je on premijer, a posledice su već počele da se osećaju na Kosovu – naglasio je Kajtazi.

Prema njegovim rečima, Agencija SAD-a za međunarodni razvoj je prekinula saradnju sa Vladom Kosova.

– USAID je obustavio saradnju sa Vladom Kosova, ali ne i sa opštinama. Oni prave podelu, ali ova podela ne može da se preseče nožem, jer je Kurti premijer i ako on ne pristane da se u vezi problema severa koordiniše sa SAD, sa zapadnim partnerima, onda se bojim da će sever biti stavljen pod punu međunarodnu kontrolu, bez mogućnosti da mi kao država imamo pristup tom delu teritorije… setite se samo 12. juna kada je predsednica organizovala prijem i kako su ih ignorisali svi ambasadori Kvinte… – rekao je Kajtazi.

Dodao je da nije dobra situacija u kojoj se Kosovo nalazi, jer dolazi u sukob sa međunarodnom zajednicom sa izuzetno ozbiljnim posledicama.

Izvor: Srbijadanas.rs