Devet godina nakon što je odlukom Skupštine Srbije ukinuto obavezno služenje vojnog roka, naša država je spremna da ponovo uvede obavezu u to, najverovatnije već od iduće godine.

O ovom se diskutuje već godinu dana, tačnije od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio mogućnost povratka obaveznog služenja vojnog roka.

I dok javnost različito reaguje, vojni analitičari i stručnjaci nemaju dileme, oni su za to da država propiše obavezu služenja vojske.

– Srbiji nedostaje vojska, profesionalni vojnici sada već imaju više od 30 godina i ne mogu fizički da odgovore na zadatke. Osim toga, po mom mišljenju, Srbiji nedostaje obučena rezervna vojska i ratna armija. U svim dosadašnjim sukobima se pokazalo da su vojnici koji su odslužili vojni rok najbolji ratnici – kaže vojni analitičar Miroslav Lazanski.

On ističe da će Srbija verovatno zadržati kombinovani sistem, deo će činiti profesionalni vojnici, deo vojnici po ugovoru, a deo vojska koja služi obavezan vojni rok.

Aleksandar Radić jedan je od najglasnijih zagovornika vraćanja obaveznog vojnog roka, ali on ističe da treba pronaći adekvatan model koji će odgovarati i Srbiji i vremenu u kome živimo.

Po Radićevim rečima, ukoliko se ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka, to bi se, po važećem zakonu, odnosilo na mladiće starosti između 18 i 26 godina. Nema retroaktivnog pozivanja, a oni muškarci koji nisu služili vojni rok imali bi obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav.

Izvor: Srbijadanas / Foto: Printscreen