Ove godine je faktički poništen sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, zbog čega treba pratiti moguće raspoređivanje američkih raketa takve klase u različitim regionima sveta. Pre svega u Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu. Među pitanjima od državnog i javnog značaja ključno mesto, nesumnjivo, zauzimaju zadaci osiguranja odbrane Rusije. Kako god da se situacija bude razvijala, mora da postoji nada, garantovana zaštita naše otadžbine od svih potencijalnih vojnih pretnji – naglasio je predsednik.

On je dodao da Rusija unapređuje međunarodnu vojnu saradnju: tako je sa aerodroma u Južnoj Africi leteo Tu-160 iznad zapadnog dela Indijskog okeana, prvi put je izvedeno zajedničko patroliranje sa kineskim kolegama u vazdušnom prostiru iznad voda Istočnog Kineskog i Japanskog mora.

On je naglasio da se tokom ove godine desilo mnogo kvalitetnih i sistemskih promena. Konstatovao je da su važni koraci bili napravljeni u modernizaciji sistema komunikacije, izviđanja i radiolokacione borbe, pre svega na račun instalacije najnovijih tehnologija u sferi sakupljanja, predaje i obrade podataka. Predsednik je podsetio da je pre godinu dana govorio o potrebi da se smanji vreme za donošenje odluka na svim nivoima Oružanih snaga.

– Postoje rezultati. Zahvaljujući primeni naprednih tehnologija, integrisanih rešenja i novih algoritama poboljšale su se karakteristike i povećale su se mogućnosti sistema za upravljanje Oružanim snagama – naglasio je on, dodajući da se tehnika u svim rodovima vojske menja savremenim modelima.

Predsednik je dodao da vojska, koristeći vojnu tehniku tokom manevara i iznenadnih provera borbene gotovosti, vežba složene i nestandardne zadatke.

– Ukupna analiza stanja Oružanih snaga pokazuje njihovu visoku borbenu gotovost. Svi rodovi vojske mogu da realizuju postavljene zadatke, garantuju mir i bezbednost Rusije. I to je principijelno, isključivo važno, uzimajući u obzir međunarodnu situaciju i postojeće rizike – zaključio je šef ruske države.

Izvor: Alo / Foto: Printscreen