Ministarstvo zdravlja Republike Srbije objavilo je najnovije podatke o broju zaraženih korona virusom u našoj zemlji.

U Republici Srbiji je do 8 časova 17. marta 2020. godine registrovano ukupno 65 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 17. marta 2020. godine testirani su uzorci 19 osoba od kojih je 8 pozitivnih i 11 negativnih na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok je pet osoba zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Do 8 časova 17. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 335 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Zbog koronavirusa, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je u nedelju uveo vanredno stanje na teritoriji čitave naše zemlje. Obustavljen je rad škola, vrtića i fakulteta, organizovana je nastava na daljinu.

Zatvoreni su granični prelazi za sve, osim za diplomate i građane Srbije.

Od danas su zatvoreni i šalteri javnih službi, a sve u sprečavanju širenja zaraze.

Osim toga, da bi se sačuvalo zdravlje naših sugrađana, starijih i hroničnih bolesnika, važenje elektronskih recepata za lekove je produženo za tri meseca. To praktično znači da će se elektronski recepti i terapije koristiti najviše devet meseci, računajući od datuma poslednjeg propisivanja leka, umesto šest, kako je bilo do sada.

Vlada Srbije apeluje na sve građane da odlože obaveze i ostanu u svojim kućama da bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Za više informacija možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen