„OD PRIZNANJA KOSOVA NEMA NIŠTA“ Stigla poruka Grka iz Beograda

Ističe i da pritisci na Atinu da prizna kosovsku nezavisnost traju godinama, ali da im je Grčka uspešno odolevala i da nema razloga da tako ne ostane.

– Od priznanja nema ništa – izričit je Provelegios povodom navoda o sve jačim pritiscima velikih sila na Grčku da priznaju nezavisnost tzv. Kosova.

Apeluje na donosioce odluka u Grčkoj da proaktivnije deluju u lobiranju za srpsko pitanje o KiM.

Ako bi se, usled političkih pomeranja na svetskom nivou, eventulano desilo da Grčka prizna Kosovo, to bi bio podstrek i za ostale četiri članice EU da priznaju kosovsku nezavisnost – kaže Provelegios za Tanjug

On je uveren da bi „pala“ vlada u Atini koja bi priznala nezavisnost Kosova, a da bi grčki narod reagovao kao 1999. godine kada je NATO bombardovao SR Jugoslaviju.

– Ako je grčki narod bio ponosan i hrabar da za vreme bombardovanja iskaže svoje simpatije, ljubav i prijateljstvo prema Srbiji i da se cela Atina okupi na koncertu Mikisa Teodorakisa u znak podrške, ne vidim da bi sada postupio drugačije – kaže Provelegios.

Kaže da bi odluka Atine da prizna Kosovo negativno uticala na tradicionalne prijateljske odnose Srbije i Grčke, ali izražava sumnju da će se to dogoditi. Dodaje da Atina i Priština razvijaju bilateralne odnose u ekonomiji usmerene ka otvaranju ekonomskih puteva u cilju slobodnije trgovine i protoka roba i ljudi navodeći da slično radi i Srbija.

Ističe da razvoj bilateralnih odnosa Atine i Prištine treba shvatiti ozbiljno i da Srbija zato treba da poveća diplomatske aktivnosti na svim nivoima u Grčkoj u kojoj, kako kaže, živi 30.000 Srba.

– Za pohvalu je to što je Grčka uspela da odoleva pritiscima velikih sila i ne prizna Kosovo, ali treba mnogo više raditi na promociji stavova Srbije u Grčkoj, naše prijateljstvo treba da negujemo i podignemo na još viši nivo i onemogući da se bilo kojim logističkim aktivnostima lobira za nezavisnost Kosova – ističe Provelegios.

Na pitanje zašto se Grčka spominje kao „novi ulog“ u rešavanju kosovskog pitanja, s obzirom da još četiri članice EU nisu priznale Kosovo, Provelegios kaže da je razlog u tome što su Srbija i Grčka dve pravoslavne zemlje čiji su narodi jako bliski.

– Grčka je prijateljska zemlja i uvek je uz Srbiju, kao što je i Srbija u prošlosti bila uz Grčku. Te odnose treba negovati kako bi Grčka ostala veliki saveznik i prijatelj Srbije – navodi Provelegios.

Govoreći o pritiscima na Grčku, navodi da ta zemlja svoju politiku uglavnom temelji na politici SAD kao najvećem centru moći koji, kako kaže, ima interesne zone na globalnom nivou.

– Zbog stalne opasnosti i pretnji od Turske, dešavanja u Egejskom moru, Grčka mora da ima stabilnog saveznika – ističe Provelegios.

Izvor: Srbijadanas.com