Novi zemljotres, jačine 5.1 stepeni Rihterove skale nastradalo je tursku provinciju Elazig, samo dan nakon potresa u kom je poginulo najmanje 22 ljudi.

Prvi potres se osetio oko 7 i 30 po lokalnom vremenu, na dubini od 10 kilometara, javlja Američka seizmološka služba. Za stanovnike provincije Elazig ovo je bio drugi potres za manje od dva dana. Juče je razorni potres od 6.8 stepeni rihtera ubio najmanje 22 osobe, dok je povređeno više od 1000.

Ovaj novi zemljotres je sprečio vatrogasce i spasilačke službe da nastave potragu za civilima za koje se sumnja da su zatrpani ispod ruševina.

U jučerašnjem potresu su uništene i stambene zgrade, a kao posledica zemljotresa izbili su i požari sa kojima su se vatrogasci borili celu noć.

Američka seizmološka služba izvestila je da je jučerašnji potres u Turskoj osetilo oko pola miliona ljudi, a osetio se i u Iraku, Siriji, Libanu i Izraelu.

Turska se nalazi na sudaru nekoliko tektonskih ploča, i kroz istoriju su tu zemlju pogađali razorni zemljotresi. U Vanu, gradu na istoku Turske je 2011. godine život izgubilo više od 500 ljudi, dok je u Izmitu 1999. poginulo više od 17.000 ljudi, dok je pola miliona ostalo na ulici.

Izvor: Srbijadanas.com