Podsetimo, korona virus se, prema saznanjima epidemiologa, prenosi vazdušno-kapljičnim putem, odnosno kijanjem, kašljanjem, govorom, ljubljenjem i prljavim rukama (ako dodirujemo zaraženog ili stvari koje je dirao oboleli), onda nam to umnogome olakšava da sprečimo da se zarazimo. Evo šta je bitno da uradite.

1. Ne paničite! Budite razumni, svesni, opezni i organizovani, svako u svom okruženju (porodica, posao, škola…). Detaljno isplanirajte kako ćete da se ponašate ako se pojavi.

2. Nemojte da putujete ni u Kinu, ni u Italiju, niti bilo gde ako ne morate, jer se vuirus lako prenosi. Kao što je mutirao sa životinja na ljude, tako se još lakše prenosi sa ljudi na ljude i već je “pokazao zube”, tako da putujte samo ako je neophodno i neizbežno.

3. Važno je da se onaj koji doputuje iz inostranstva sam prijavi gde je sve i koliko boravio. Svi će po povratku na granici dobiti uputstvo šta da rade narednih 14 dana kada se vrate. Jednako je važno da pozovete telefonom ako osetite neke simptome i raspitate se kome da se javite, a ne da idete u dom zdravlja kod lekara opšte prakse!

Bolest je takva da niko ne može da garantuje 100 odsto da li je neko bolestan i da li je u periodu inkubacije jer bolest u 80 odsto slučajeva daje blagu kliničku sliku. Poznati su samo podaci o smrtnosti jer su oni najpouzdaniji. Zato je važno pridržavati se mera koje dobijete.

4. Opšta lična higijena. Perite ruke više nego obično, ne samo pre jela i posle toaleta. Svi članovi porodice. Ne brišite nos i usta rukama, već papirnim maramicama. Ako ih baš nemate, kinite u lakat.

5. Hranite se zdravo. Jedite voće i povrće i sve ono što će da vam podigne imunitet i ublaži kliničku sliku. Namirnice dobro operite i dovoljno termički obradite jer iako ne jedemo slepe miševe, hrana može biti put prenosa.

6. Koristite lepe dane, šetajte po prirodi, tamo gde nema zagađenja. Udišite čist vazduh. Zagađenje koje je bilo prisutno do nedavno dodatno pogoduje razvoju infekcija.

7. Posebno pazite hronične pacijente i ljude starije od 65 godina. Njihov imunitet je oslabljen i zbog toga su oni najbrojniji među onima koji su umrli od virusa. Virus najmanje napada decu jer njihov imuni sistem još nije dovoljno razvijen, a jedna od teorija kaže da on ima burnije reakcije kod onih sa razvijenijim imunitetom.

8. Izbegavajte boravak u grupama. Produžetak raspusta je dobro rešenje, međutim sada sa povratkom dece u školu, postoji opasnost od širenja i pojave novih virusa.

9. Maske su delimična zaštita. Protiv virusa su potrebne tvrde maske FFP1 i FFP2 kroz koje ne može da prođe nijedan virus. Hirurške maske su delimična zaštita i to samo ako nismo previše blizu zaraženom.

10. Ako već dođe do zaraze, lečenje se sprovodi u izolaciji. Takva osoba nije u stanju da radi i ne treba ni zbog drugih da odlazi na radno mesto, kažu iz Ministarstva zdravlja.

Izvor: Srbijadanas.com