NI NATO NE MOŽE DA ZARONI TOLIKO DUBOKO: Za koga se sve veruje da je u podmornici i teorije šta bi mogao biti razlog njenog nestanka

Dok timovi za spasavanje nastavljaju potragu za turističkom podmornicom „Titan“, BBC je objavio imena petorice ljudi za koje se veruje da se nalaze u nestaloj podmornici.

Među putnicima su Hamiš Harding, 58-godišnji britanski istraživač i biznismen koji je vlasnik kompanije „Action Aviation“.

Zatim, pakistanski biznismen Šahzada Davud, poverenik Instituta SETI, istraživačke organizacije iz Kalifornije, kao i njegov sin Sulejman.

Mediji su objavili i da je među putnicima Stokton Raš, izvršni direktor OceanGate – kompanije koja je organizovala misiju.

Smatra se da je na brodu i 73-godišnji francuski istraživač Pol-Anri Nargole, što proizilazi iz objave Hardinga na Fejsbuku uoči porinuća.

Iskustvo čoveka koji je putovao podmornicom
Majk Ris je pisac i producent iz Njujorka koji je prošle godine putovao podmornicom Titan.

On je za BBC rekao da se potpisuje dokument o odricanju odgovornosti kompanije u kojem je navedeno da biste mogli da umrete na putovanju.

„Na prvoj stranici spominju smrt tri puta, tako da vam je to odmah na pameti“, rekao je on.

Dodaje da je, dok je ulazio u podmornicu, pomislio da bi to mogao biti kraj, ali da svi znaju u šta se upuštaju.

„To je zaista istraživanje. To nije odmor. To nije traženje uzbuđenja, nije skakanje s padobranom. Ovo su istraživači i putnici koji žele nešto da vide“, zaključio je Ris.

Šta je moglo poći po zlu?
Ostaje nejasno šta se dogodilo sa nestalom podmornicom u nedelju kada je izgubila kontakt sa posadom na površini tokom puta prema olupini Titanika.

Ali bez vesti sa plovila tokom dan i po potrage, stručnjaci kažu da šanse ne izgledaju dobro – i da postoji nekoliko stvari koje su mogle poći naopako.

Jedan od velikih rizika je nestanak struje, koji je mogao da izazove gubitak komunikacije, rekao je Erik Fusil, stručnjak za podmornice i vanredni profesor na Univerzitetu u Adelaidi. Neke podmornice imaju drugi izvor energije, u slučaju da se primarni električni sistem pokvari – ali nije jasno da li je Titan imao rezervno napajanje kada je nestao, rekao je on.

Kratki spoj bi mogao da izazove požar na brodu koji ne samo da bi uništio sisteme plovila, već bi stvorio otrovna isparenja u malom, zatvorenom prostoru – što je velika opasnost za posadu, dodao je.

Poplave su uvek rizik, a u dubinama Titanika, ogroman pritisak bi prouzrokovao eksploziju većine plovila, rekao je Fusil. Titan je opremljen inovativnom novom sigurnosnom funkcijom koja prati pritisak na plovilo i pokreće upozorenje ako se otkriju bilo kakvi problemi.

Konačno, postoji opasnost od zaplitanja. Sa jakim strujama pod vodom i poljem ostataka Titanika na dnu okeana, postoji šansa da podmornica bude zarobljena ili da joj se put blokira, rekao je Fusil.

Zašto je tako teško pronaći nestalu podmornicu?
Fusil je rekao da je potraga komplikovana zbog ograničenih metoda podvodne komunikacije sa podmornicom.

„Pošto ne postoji veza između Titana i površinskog broda za podršku, jedini način da se komunicira ili otkrije sa površine je preko morske vode“, rekao je on.

Fusil dodaje da iznad vode, na otvorenom, otkrivanje objekata poput podmornice može biti “trenutno“ zahvaljujući radaru i drugim komunikacijama na velikim udaljenostima, ali da se pod vodom “reflektori ili laserski zraci apsorbuju u roku od nekoliko metara“.

To znači da ni radar ni GPS nisu dostupni, rekao je.

Podmornica poput Titana bi stoga morala da se oslanja na akustične senzore zvuka i osnovnu komunikaciju poput tekstualnih poruka, dodao je on.

Komunikacija sa podmornicom bila prekidana ranije
Kada je novinar CBS-a Dejvid Pog prošle godine putovao Titanom do olupine Titanika, rekao je da su podmornicu vodile samo tekstualne poruke sa površinskog broda.

Na njegovom putovanju komunikacija se prekinula i podmornica je bila izgubljena više od dva sata.

Teški uslovi ako je podmornica pala na dno
Istraživač okeana Robert Blasijak kaže da će uslovi biti teški ako podmornica padne na dno okeana.

On kaže da će atmosferski pritisci biti oko 380 puta veći nego što bi se osećalo na površini.

„To je oko 200 puta veći pritisak nego u automobilskoj gumi“, pojasnio je on.

Blasijak je rekao da je to razlog zašto podmornica ima tako debele čelične zidove.

Bivši oficir: Izazov će biti očuvanje prisebnosti
Frenk Oven, bivši oficir podmornice, kaže da će izazov za ljude u podmornici biti održavanje pribranosti i netrošenje previše kiseonika.

„Kiseonika ima dovoljno za 96 sati, ali ako počnu da paniče ili se previše kreću, mogli bi da umanje tu procenu“, rekao je on za BBC.

Šta znamo o podmornici Titan?
Titan, podmornica turističke kompanije OceanGate, je težak 10.432 kg, dugačak je 6,7 metara i može da primi pet osoba do 96 sati.

Karte za osmodnevno putovanje koje uključuje ronjenje do olupine, na dubini od 3.800 metara, koštaju 250.000 dolara.

Velika akcija potrage
Američki i kanadski timovi nastavljaju potragu za turističkom podmornicom „Titan“, u kojoj se nalazi pet osoba i koja je nestala u blizini olupine broda „Titanik“, u srednjem Atlantiku.

Podmornica kojom turisti razgledaju olupinu Titanika nestala je u nedelju.

Izvor: Insajder.rs