Kosovski izbori i njihov rezultat, kako sada stvari stoje na vlast će dovesti nove igrače. Stranka Hašima Tačija stoji lošije nego ikad, a ukoliko Zapad zaigra na druge opcije, pregovori oko sudbine KiM mogli bi da se drastično promene.

Kosovski izbori i njihov rezultat, kako sada stvari stoje na vlast će dovesti nove igrače

Najnoviji rok koji zapadne države žele da nametnu za postizanje sporazuma oko Kosova je decembar

Tačijeva stranka stoji nikad gore

Najnoviji rok koji zapadne države žele da nametnu za postizanje sporazuma oko Kosova je decembar, odnosno kraj godine. To ne znači da će i taj rok biti prolongiran, kao i mnogo puta do sada, ali “kosovska stvar” se gura u tom pravcu. Biće već formirana vlada u Prištini, a tek predstoje izbori u centralnoj Srbiji. Oni bi trebalo da budu i na izvestan način verifikacija dogovorenog odnosno, onog što je vlast postigla dijalogom sa Prištinom.

Do usporavanja ovog zamišljenog tempa može doći i ne samo zbog smene savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koga je američki predsednik Donald Tramp bukvalno počistio u danu i to objavio na Tviteru. Bolton je u pokušaju da se Trampovoj administraciji “dodeli” uspeh pomirenja na međunarodnom planu, bio blizak ideji da se kosovsko pitanje reši nekom vrstom podele ili razgraničenja. Dakle, nije u startu odbacio tezu Beograda po kojoj neko ne može dobiti sve, a neko ništa. Opcija na koju se računalo zamenjena je, a glavni igrač sada je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, koji je imenovan za specijalnog predstavnika SAD za Balkan. Ovaj političar je bliži dubljoj državi, a ne nekim iznuđenim, parcijalnim i ad-hok rešenjima.

Međutim, ma kako to zvučalo, iznad svega stoji dodatni problem – a to su kosovski izbori zakazani za 6. oktobar i ko će uzeti vlast na Kosovu. Diplomatski izvor iz Prištine otkriva da se sve vreme razgovara sa gotovo izvesnim budućim pobednicima izbora – nekadašnja stranka Ibrahima Rugove DSK, na čijem čelu je sada popularan političar na Kosovu Isa Mustafa i “Vetevendosje” (Samoopredeljenje) Aljbina Kurtija. Trenutno najviše glasova otići će DSK, potom “Vetevendosju”, na trećem mestu su politički pokret “Nisma” (čelnici bivši OVK Fatmir Ljimaj i Jakup Krasnići) i AAK Ramuša Haradinaja, a tek na četvrtom, praktično poslednjem mestu je PDK Hašima Tačija.

Iako Hašim Tači koji je i vodio pregovore kao predsednik samoproglašenog Kosova i posle ovih izbora ima mandat koji traje do 2021. godine, to neće značiti mnogo. Imaće celu Vladu protiv sebe, a osim toga sistem na Kosovu je premijerski. Već postoji i odluka tamošnjeg Ustavnog suda da predsednik nema mandat za dogovor sa Beogradom. Uz sve to ako se Zapad odluči za druge igrače, Hašim Tači je konačno van svake igre.

– Uvlačenje DSK i njihove kandidatkinje za premijerku Vjose Osmani i Aljbina Kurtija u pregovore ne treba uopšte isključiti. To je opcija na kojoj se uporedno radi. Ova opcija se ne posmatra samo u kontekstu pregovora sa Beogradom već bi njihova vlast i podrška, značila i slabljenje OVK krila u politici – kaže izvor diplomata u Prištini.

Međutim, veoma je upitno da li bi DSK i Vetevendosje pristali na bilo kakav kompromis sa vlastima u Beogradu. Gotovo je sigurno da bi za bilo kakav dogovor koji ne podrazumeva celokupno Kosovo u sadašnjim granicama, tražili visoku cenu zauzvrat. Potrebno je znati da bi Кurti eventualno pristao na nekakav kompromis i “krnje Kosovo” samo ako je to put ka velikoj Albaniji, koju inače zagovara.

Izvor: Al0o / Foto: Printscreen