Američki državni sekretar Majk Pompeo poručio je da je srpski predsednik Aleksandar Vučić napravio odličan potez kada se Srbija pridružila Sjedinjenim Državama, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, u nastojanju da suzbiju aktivnosti Hezbolaha.

– Sjajan potez predsednika Vučića – napisao je Pompeo na tviteru.

Evropske operacije Hezbolaha ruše se kao domine, konstatovao je Pompeo.

Najava Srbije da će označiti Hezbolah kao terorističku organizaciju pomaže dalje ograničavanje mogućnosti te terorističke grupe da prikuplja sredstva i da deluje u regionu, ocenjuje američki državni sekretar.

Stejt department uputio je i saopštenje u kom se navodi da je ova važna akcija najavljena kao deo istorijskih obaveza koje je predsednik Donald Tramp odredio u vezi sa širokim spektrom pitanja ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova, zajedno sa koracima koje obe nacije preduzimaju da pomognu u postizanju mira na Bliskom istoku.

– Nema sumnje da se kao domine ruše evropske operacije Hezbolaha, gde nastavlja da planira terorističke napade, nabavlja vojnu tehnologiju i prikuplja preko potrebna sredstva – navodi Stejt department.

U saopštenju se podseća da nedavne akcije Nemačke i Litvanije protiv Hezbolaha prate korake koje su prošle godine preduzele Velika Britanija i Kosovo.

SAD i dalje pozivaju Evropsku uniju i evropske države da u celini označe ili zabrane Hezbolah i prepoznaju da su i koren i ogranci terorističke organizacije bez razlike između takozvanog “vojnog” i “političkog” krila, kaže se u saopštenju.

Pompeo je takođe pozvao sve zemlje u Evropi i drugde da “preduzmu sve što mogu da spreče operativce Hezbolaha, regrutere i finansijere da deluju na njihovim teritorijama”.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen