Pritisnute novim talasom korona virusa, evropske vlade su morale da donesu bolne odluke o predstojećim proslavama. Malo toga će biti dozvoljeno uz ograničena okupljanja, policijske časove i zatvorene lokale. Putovanja su onemogućena ili ih prati komplikovana procedura u vidu testova i karantina, a u nekim zemljama su čak zabranjena i između regiona.

Zbog svega toga, najpopularnije evropske destinacije koje u ovo vreme obično vrve od turista sada izgledaju neprepoznatljivo.

Belgijska vlada je prošle nedelje uvela striktnije mere, smanjujući okupljanja, uvodeći kraće radno vreme za barove. Belgija je druga najgore pogođena zemlja u Evropi kada je reč o broju slučajeva na 100.000 stanovnika u prethodne dve nedelje, zbog čega vlada ni ne razmišlja o popuštanju mera, a građani o okupljanjima.

Na trgu u Briselu, koji je za vreme praznika uvek krcat ljudima, ove godine se mogu videti samo prolaznici, a izostali su i tradiocionalni štandovi.

Slična je situacija i u Berlinu u kojem je ove godine izostala i praznična dekoracija.

Zbog visoke stope zaraze korona virusom u Nemačkoj do 10. januara ostaje na snazi “lajt karantin” sa okupljanjima ograničenim na pet osoba. Praznični duh je izostao i u Dortmundu.

U Nirnbergu je praznični sajam daleko skromniji nego što je bio proteklih godina i sa daleko manje posetilaca.

U Frankfurtu ovog decembra nema štandova i zabavnog sadržaja na glavnom trgu.

Francuska vlada je jedna od retkih koja je ublažila mere pred praznike. Ukinut je lokdaun, ali je uveden policijski čas koji će važiti i za novogodišnju noć, ali ne i Božić. Zemlja se polako otvara, ali čini se da građani slušaju preporuke stručnjaka i izbegavaju gužve. To se vidi i na fotografijama iz Strazbura na čijim ulicama ima daleko manje ljudi nego prethodne godine.

U Pragu, jednoj od omiljenih prazničnih destinacija, ove godine nema raskošnog božićnog sajma. Češka vlada je zbog loše epidemiološke situacije produžila vanredno stanje.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen