NATO EVAKUIŠE ZELENSKOG IZ KIJEVA!

U petak je ukrajinski opozicioni poslanik Ilja Kiva izjavio da je predsednik pobegao iz zemlje i da se nastanio u američkoj ambasadi u Varšavi. Ova informacija nije potvrđena.

Elitne snage komandosa koje se sastoje od 150 američkih mornaričkih Foka i preko 70 komandosa britanske specijalne vazdušne službe (SAS) stacionirane su u bazi u Litvaniji i planiraju operaciju evakuacije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog iz Ukrajine, piše „The Sun“, pozivajući se na izvore za koje se kaže da su upoznati sa materijom.

– Najverovatnija razumna opcija bi mogla da bude preseljenje Zelenskog iz Kijeva gde bi mogao da bude zarobljen. Imamo avione, ali udaljenost je kritična – rekao je jedan visoki britanski izvor za tabloid.

Zelenski je navodno rekao američkim kongresmenima u Zoom pozivu u subotu da ga možda više neće videti živog tokom apela kojim je zahtevao više oružja i nametanje zone zabrane letova iznad Ukrajine. Većina zapadnih političara se do sada klonila ove druge ideje, navodeći opasnost od otvorenog vojnog sukoba sa Rusijom.

S tim u vezi, „Njujork tajms“ je u subotu izvestio da su SAD i njihovi saveznici započeli pregovore o nasledniku Zelenskog, uzimajući u obzir mogućnost da ukrajinskog predsednika zarobe ili ubiju ruske snage. Ovo bi, kažu zvaničnici iz više vlada, Zapadu obezbedilo figuru koju bi trebali da priznaju umesto bilo koje nove vlade u Kijevu koju podržava Rusija.

U petak je poslanik Vrhovne rade Ilja Kiva iz „Opozicione platforme – Za život!“ naveo da je Zelenski već pobegao iz Ukrajine u Poljsku i da se „krije u američkoj ambasadi“ u Varšavi. Ukrajinski i američki zvaničnici nisu komentarisali ovu tvrdnju.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u subotu da akcije trenutnih ukrajinskih vlasti, uključujući navodne napore da se napravi nuklearno oružje, predstavljaju ozbiljnu pretnju budućnosti zemlje.

Izvor: Alo.rs