Predsednik Crne Gore Đukanović želi da stvori crkvu – slično ukrajinskom scenariju. U stvarnosti, međutim, to mu neće proći lako, objavio je “France 24” i dodao da je namera Vlade Crne Gore da otme imovinu SPC kontroverza koja je razljutila i unela nemir u živote većinskog pravoslavnog stanovništva.

U tekstu francuskog medija piše kako u srcu Crne Gore manastir Ostrog, utisnut u kamenu liticu, prihvata hodočasnike u svoje mirno svetilište, ali da se ipak sveto mesto pravoslavlja i lekovitih moći danas suočava sa turbulencijom koja je oštro podelila zemlju.

– Sveštenici i njihovi sledbenici nedeljama izlaze na ulice, optužujući vladu da planira da ukrade njihove svete relikvije i imovinu novim zakonom koji bi mnoge njihove crkve, uključujući i Ostrog, mogao pretvoriti u državno vlasništvo – objašnjava “France 24”.

U tekstu se dodaje da se Đukanović zaigrao, odnosno da je pred njim dug put ako misli da će uspeti da realizuje sličan scenario kao u Ukrajini i da stvori sopstvenu crkvu i prenose reči Jovana Radovića koji je iskazao sumnju da se iza otimanja imovine od Crkve i vernika kriju finansijski interesi pojedinaca.

Portal prenosi kako je lažna tzv. crnogorska crkva proglašena devedesetih godina te da nema ni dvadeset sveštenika, a najvažnije – da nema kredibilitet i da je pravoslavni svet ne priznaje.

U tekstu se dodaje kako Miraš Dedeić upkos svemu priželjkuje primenu zakona i uspostavljanje nekih “novih puteva”.

“France 24” zaključuje kako je ovo dovelo u fokus pitanje nacionalnog identiteta u zemlji u kojoj je više od 3/4 pravoslavnog stanovništva i više od trećine onih koji se izjašnjavaju Srbima.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen