Glavni grad Libana je devastiran, stradale su i mnoge bolnice, a jedna od njih je i bolnica “Beirut Roum”. Upravo tamo, tačnije na njenom odeljenju za ginekologiju i akušerstvo, nastala je jedna od najpotresnijih fotografija koja dočarava očaj, tugu, bespomoćnost i svu tragediju koji su zadesili libansku metropolu.

Naime, fotograf Bilal Javič snimio je mladu medicinsku sestru koja u naručju drži tri novorođene bebe, okružena ruševinama, krhotinama stakla, istovremeno pokušavajući da uspostavi telefonsku vezu i poslati apel za pomoć njenim kolegama, lekaima i pacijentima.

– Nakon 16 godina fotografisanja za medije i puno ratova… Mogu samo da kažem da nisam video ništa slično ovome čemu sam danas svedočio, pogotovo ispred bolnice “Roum”… Ova heroina zamotala ih je i čuvala unutar bolnice, uspostavljala pozive uprkos prekidu komunikacija, sa troje novorođenčadi u rukama, okružena desetinama tela i ranjenicima – napisao je autor fotografije na svom Fejsbuku.

Ista ta bolnica, koja radi od 1902. godine i zbrine najmanje 350.000 pacijenata godišnje, sad, nakon neviđene katastrofe koja je zadesila Bejrut, muku muči i s nestašicom krvi.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Facebook/Bilal Marie Jawich