Ministarka spoljnih poslova vlade u Prištini Meljiza Haradinaj Stubla izjavila je da predstavnici Prištine treba da se povuku iz dijaloga sve dok Beograd ne povuče Interpolove poternice za pripadnicima bivše OVK.

U poslednjih sedam dana u Turskoj i Albaniji nakratko su privedeni borci OVK Imri Iljazi i Murtez Kastrati, po poternicama Interpola, a na zahtev srpskog pravosuđa. Prištinski analitičar za bezbednost Nuredin Ibiši ocenio je da “progon bivših pripadnika OVK dolazi kao rezultat neefikasnosti kosovskih institucija”, koje ne uspevaju da učlane Kosovo u Inteprol.

Poziv Meljize Stubla na blokadu razgovora sa Beogradom, samo je jedan u nizu poteza Prištine, koji stavljaju klipove u točkove jedva pokrenutom briselskom dijalogu. Neposredno pre toga podigla se bura zbog zakona kojim se, praktično, zabranjuje da bilo ko govori o nedelima terorističke OVK. Osim iz Srbije, osude tog zakona nastavljaju da stižu i iz sveta.

Posle predstavnika SAD, Nemačke i Švajcarske, reagovala je i Kancelarija EU u Prištini. Oni su pozvali prištinske vlasti da preispitaju neke od odredaba ovog zakona, koje, kako su naveli, “podrivaju i kažnjavaju slobodu izražavanja, kao važan element osnovnih evropskih vrednosti i prava”.

U objavi Kancelarije EU u Prištini na “Fejsbuku”, stoji da će, ukoliko bude usvojen u trenutnom obliku, “ovaj zakon podriti lokalne i međunarodne napore za ojačavanje poštovanja osnovnih prava na tzv. Kosovu”.

Donedavni predsednik Odbora za KiM u Skupštini Srbije Milovan Drecun ocenio je da je cilj spornog zakona zabrana govora protiv OVK i da će “taj efekat zastrašivanja doneti određeni rezultat”:

Izvor: Srbijadanas.com