Prema dosadašnjim saznanjima, dosta se spekulisalo o mogućem obaveznom karantinu, s obzirom na to da je epidemiološka situacija u susednoj državi izrazito loša.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević poručila je danas, uoči sednice Kriznog štaba na kojoj će se razmatrati mogućnost uvođenja samoizolacije za turiste koji se vraćaju iz Crne Gore i Hrvatske, da je ključno da svaki građanin preuzme odgovornost, pokaže disciplinu i maksimalno smanji individualni rizik zaraze korona virusom.

– Ključno je da svi građani moraju da uzmu stvar u svoje ruke, da maksimalno smanjimo individualni rizik da se zarazimo, da razmotrimo situaciju ako želimo da sa porodicom putujemo van zemlje. Ne smemo da budemo sebični, moramo da razmišljamo koliko je veliki rizik da unesemo infekciju i da se ona dalje širi – rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje novinara, nakon završene sednice Kriznog štaba, da li se danas razmatralo u uvođenju obavezne samoizolacije za naše građane koji se vraćaju iz Hrvatske i Crne Gore i šta je odlučeno, i ako je odlučeno kada mere nastupaju na snagu, dr Kisić odgovara.

– Kao što znate, od sredine avgusta mi beležimo taj silazni trend kada je reč o obolelima od korona virusa, međutim, pojedine fluktuacije broja potvrđenih slučajeva pokazuju nam da se situacija može brzo promeniti i to pogotovu ukazuju jučerašnji nalazi gde smo imali više procenat pozitivnosti u odnosu na prethodne dve nedelje. Ali ono što je jako bitno jeste da najveći broj zemlja u Evropi u toku poslednje nedelje septembra beleži rekordan porast u broju obolelih koji je praktično bio najveći od početka epidemije, tu su praktično i sve zemlje u okruženju, gde se po učestalosti oboljevanja Crna Gora nalazi na 3 mestu u odnosu na ostale zemlje u Evropi. Isto tako na jako visokom mestu se nalaze i Hrvatska i Bosna i Hercegovina, to napominjemo zato što se veliki broj naših građana nalazi tamo – rekal je dr Kisić.

– Kod nas je epidemiološka situacija daleko povoljnija ali kada su u pitanju epidemiološke situacije u tim zemljama moraju da imaju na umu da je mnogo veći rizik zaražavanja upravo u tim zemljama i da moraju da se pridržavaju svih mera opreza, ovom prilikom apelujemo na sve naše građane koji se nalaze u nekom od ovih mesta da se vrate u svoju zemlju do petka, jer ćemo od petka u 18 časova imati drugačiji režim prema svim građanima koji dolaze iz tih zemalja – najavila je dr Kisić.

Naime, od petka u 18 sati biće uveden nadzor za sve putnike koji ulaze u našu zemlju iz tih zemalja, to su sve mere uvedene zbog maksimalne predostrožnosti da bi se smanjili rizici unošenja novih rezervoara zaraze i povećanja novoobolelih u našoj zemlji – istakla je Kisić.

Na pitanje novinara koliko će nadzor uz samoizolaciju trajati, doktorka Kisić odgovara.

– Sve će biti definisano i komuniciramo sa vama u narednim danim, ali ono što je vodeće jeste nadzor u trajanju od 10 dana je nešto što će u najvećoj meri sprečiti dalje širenje infekcije. Neće se raditi o samom karantinu i samoizolacija, to je samo nadzor kako bi se smanjio rizik prenošenja korona virusa – istakla je dr Kisić.

Na pitanje da li se ove mere odnose samo na ove tri zemlje, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, dr Kisić odgovara.

– Ova pravila važe za sve one koji dolaze iz regiona, i za sve zemlje, ali za sada je fokus na regionu jer tu ima najviše naših građana – dodala je ona.

Na pitanje da uporedi jučerašnje podatke i podatke u proteklih par nedelja, kakva nas situacija očekuje i kako teku pripreme u izgradnji i rekonstrukciji kovid bolnica, dr Darija odgovara.

– U prethodnom vremenskom periodu pokazali smo kako dobro možemo da radimo kada se pojavi veći broj obolelih, u ovom momentu sve kovid bolnice prešle su u rad ne kovid sistem rada i nadamo se da će tako ostati makar u dužem vremenskom intervalu, ali da, jesmo spremni i imamo dosta iskustva u borbi sa ovim virusom, ali ono što je osnova jeste da se potrudimo da nikad ne dozvolimo više da naši kapaciteti, koji jesu spremni, da zažive u tom maksimalnom obliku – rekla je dr Kisić.

Na pitanje da li će ova mera važiti i za decu, doktorka odgovara.

– Da, to smo zbog polaska u školu još ranije izrekli kao vrlo značajnu preporuku da sva deca koja idu u kolektive da budu u kućnoj izolaciji u periodu od deset dana i to je nešto što zaista spašava živote, mada srečom deca nemaju teže kliničke oblike ispoljavanja virusa ali su prenosioci infekcije i mogu da šire virus – istakla je doktorka.

– Zato je to i neka najranija preporuka koju smo uveli, a sada ćemo je proširiti i nad svim građanima koji dolaze – odgovorila je dr Kisić.

Na pitanje da li je to bila jedina tema o kojoj su razgovarali na sednici, dr Kisić odgovara.

– Ovo je bio redovni sastanak kriznog štaba na kome mi diskutujemo o epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji sa različitih aspekata, razmatramo epidemiološke situacije u drugim zemljama koje su nam od interesa… Tako da je to bila jedna diskusija na širem nivou koja je obuhvatila sve aspekte na koje ova bolest utiče, a znamo da to nije samo zdravlje i zdravstveni sistem, jer je korona definitivno promenila naše aktivnosti i živote – odgovorila je dr Kisić za kraj obraćanja.

Izvor: Srbijadanas.com