Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da je podela Kosova jedino pravično rešenje

Moskva se prvi put izjasnila da Kremlj podržava postizanje kompromisa

Da se Putin sprema za preuzimanje aktivne uloge u rešavanju kosovskog čvora, potvrdio je i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko

Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da je podela Kosova jedino pravično rešenje koje će obezbediti mir u ovom regionu. Moskva se prvi put izjasnila da Kremlj podržava postizanje kompromisa koji, kako ističu, neće biti presedan.

– Moskva je za postizanje kompromisa i za rešenje koje zagovara Srbija. Isto tako spremni smo da se uključimo u razgovore – prenose stavove Kremlja izvori iz diplomatskih krugova.

Da se Putin sprema za preuzimanje aktivne uloge u rešavanju kosovskog čvora, potvrdio je i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Navodeći da je Rusija za postizanje kompromisa, ruski diplomata naglasio je da nema razumevanja za sve one koji tvrde da bi to rešenje bilo presedan u istoriji.

– Ne možemo da razumemo ni izjavu da bi podela Kosova stvorila presedan u Evropi. Bivša Jugoslavija je raščlanjena na sve moguće načine. I posle svega ispada da presedan nije bilo ni komadanje SFRJ, ni SRJ, ni same Srbije, a da bi podela Kosova bila presedan. Takve izjave zvuče veoma čudno – ocenio je Harčenko u intervjuu Politici.

POLAZNA TAČKA 1244

Prema njegovim rečima, Rusija podržava samo varijantu koja donosi kompromis.

– Da ne bude zabune oko toga da bi Rusija podržala eventualnu podelu, ne. Ali možemo da podržimo samo varijantu koja donosi kompromis. Tada da – istakao je ambasador.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da je najbitnija poruka da bez Rusije nema raspleta kosovskog čvora, što je jasna poruka svima da rasplet mora da bude na nivou SB, međunarodnog prava i Rezolucije 1244.

– Poručeno je i da će Rusija podržati sve ono što Srbiji odgovara, uključujući i srpski stav o kompromisu, šta god to značilo, kao i da u okolnostima kada je Pandorina kutija odavno otvorena nema smisla odbacivati bilo kakvo rešenje ukoliko se, naravno, dve strane dogovore – objašnjava Milivojević.

DUPLI STANDARDI

Po njegovoj oceni, izjava ruskog ambasadora svedoči u prilog činjenici da je Moskva dala prednost srpskom stavu, kao i da Rusija u svakoj varijanti podržavati srpski stav.

– Jasna je poruka drugima da ne prave račun bez krčmara i da vrše pritisak na Srbiju za nešto što Srbiji ne odgovara, te da će Rusija podržavati Srbiju u njenim naporima da nađe kompromisno rešenje – rekao je Milivojević za Srpski telegraf.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović ističe da je jako važno to što su iz Rusije poručili da nema rešenja bez njih jer je poznato da državni vrh Rusije, uključujući predsednika Putina, smatra da je rešenje moguće jedino uz poštovanje Rezolucije 1244 i Ustava Srbije.

– Takođe je poznato da Rusija najjasnije od svih podržava suverenitet i teritorijalni integritet. Ovo što je ambasador govorio ne vidim kao promenu ruskog stava, već kao ukazivanje na politiku duplih standarda zapadnih zemalja – rekao je on.

Medvedev dolazi u Beograd na proslavu

Ruski premijer Dmitri Medvedev potvrdio je dolazak u Beograd 19. oktobra povodom proslave pobede nad fašizmom. Tokom dvodnevne posete predsednik ruske vlade razgovaraće sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a na dnevnom redu biće niz pitanja iz sfere rusko-srpskih trgovinskih, ekonomskih, kulturnih i humanitarnih odnosa.

Izvor: Alo / Foto: Printscreen