Nemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je danas novi paket mera za usporavanje širenja korona virusa, a reč je o ograničenjima društvenih kontakata kojima nema presedana u toj zemlji s potvrđenih više od 6.000 zaraženih.

– Ovo su jedinstvene mere u istoriji Nemačke, ali one su potrebne kako bi se usporilo širenje korona virusa – rekla je Merkel na konferenciji predstavljajući vladine mere u borbi protiv širenja korona virusa.

Merkel je najavila zatvaranje većinu prodavnica koje ne prodaju prehrambene proizvode i rekla da će restorani raditi skraćeno.

Merkel je objasnila da je njena vlada, u dogovoru s premijerima saveznih zemalja, donela paket mera koje bi doprinelo smanjenju socijalnih kontakata u Nemačkoj, koja ima potvrđenih 6.012 zaraženih, a preminulo jere je 16 osoba.

Najavila je zatvaranje većinu prodavnica koje ne prodaju prehrambene proizvode i rekla da će restorani raditi skraćeno pa će morati da garantuju minimalnu udaljenost između stolova. Bolničke posete biće ograničeni na jedan dnevno, s dodatnim ograničenjima kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze.

U poslednja 24 sata u Nemačkoj su potvrđena 1.174 nova slučaja zaraze.

Što se bolje svi budu pridržavali tih pravila, to ćemo pre proći ovu fazu. A ja mislim da mi svi želimo proći kroz ovo što je pre moguće – kazala je Merkel.

Prema podacima koje je objavio nemački institut Robert Koš, u protekla 24 sata u Nemačkoj su potvrđena 1.174 nova slučaja zaraze.

– Ne bi trebalo isto tako biti ni putovanja na odmora, kako unutar, tako ni izvan Nemačke, a restorani mogu biti otvoreni samo od 6 do 18 sati uz obavezno pridržavanje maksimalnog broja gostiju i razmaka između stolova – rekla je nemačka kancelarka.

Kulturne i zabavne institucije takođe će biti zatvorene, kao i sportski objekti, fitnes klubovi, kladionice i bordeli. Zabrana se odnosi i na verska okupljanja.

Merkel je rekla da će od zabrane rada biti izuzete samoposluge, apoteke, prodavaonice napitaka, drogerije, trgovine za kućne ljubimce i centri za prodaju građevinskog materijala i kućnih potrepština. Od zabrane su izuzeti i frizeri te čistionice. Po rečima kancelarke, cilj je održavanje života “u najvećoj mogućoj meri”. Naglasila je da se radi o merama na “određeno vreme” te da će se kontrolisati njihovo sprovođenje.

– Ja računam s tim da će se građani pridržavati ovih mera – istakla je Merkel.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen