Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je juče da, “za iduću godinu, kada se obeležava 75 godina pobede nad fašizmom, prvi koji je dobio poziv za proslavu (u Moskvi) jeste predsednik Srbije Aleksandar Vučić”.

Tokom posete predsednika ruske vlade biće potpisano više sporazuma i memoranduma. Među važnijima je onaj o saradnji u izgradnji centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije.

Tokom posete ruske delegacije, s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom na čelu, Srbija i Rusija potpisaće ukupno pet sporazuma i memoranduma.

Medvedev dolazi u jednodnevnu posetu Srbiji povodom obeležavanja 75-godišnjice oslobađanja Beograda 20. oktobra 1944.

Tokom posete, premijer Rusije razgovaraće sa našim državnim vrhom, prisustvovaće prikazu sposobnosti Vojske Srbije “Sloboda 2019”, govoriće u parlamentu na posebnoj sednici, položiće vence na spomenik “Smrt fašizmu, sloboda narodu” na Kalemegdanu.

Kako se saznaje, vlade Rusije i Srbije potpisaće sigurno pet sporazuma i memoranduma, uključujući i onaj sporazum o saradnji u izgradnji centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije, a postoji mogućnost da bude potpisano još pet sporazuma ukoliko se na vreme završe procedure.

– Neki od tih sporazuma su i onaj o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, kao i sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije železničke pruge Beograd – Vrbnica – granica s Crnom Gorom (Bar), deonica Valjevo – granica s Crnom Gorom između Srbije i otvorenog akcionarskog društva „Ruske železnice“ – otkriva izvor.

Kada je reč o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Medvedeva, očekuje se da će centralna tema razgovora biti Kosovo, tj. da će Moskva potvrditi čvrstu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ, kaže da ova poseta nije protokolarna, već strateški značajna, jer dolazi u uslovima zategnutih odnosa i povećanog pritiska Zapada na Srbiju.

– Rusija će ovom posetom ojačati podršku Srbiji. Verujem da će Medvedev preneti poruku da Rusija želi da učestvuje u rešavanju problema Kosova – kaže Jovanović i dodaje:

– Pozicija Rusije o Kosovu je državna i strateška, ona se ne menja. Rusija će podržati rešenje za budući status koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije. To su i ruski interesi. Rusija, kao velika sila, ima interesa da se nađe održivo rešenje – rekao je Jovanović. Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je juče da, “za iduću godinu, kada se obeležava 75 godina pobede nad fašizmom, prvi koji je dobio poziv za proslavu (u Moskvi) jeste predsednik Srbije Aleksandar Vučić”. Pre te proslave, u decembru, Vučić će s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom imati susret na kome će biti reči “o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu”.

Bocan-Harčenko je dodao da Rusija i Srbija imaju niz projekata od strateškog značaja i spomenuo gasovod “Turski tok”, izgradnju železničke infrastrukture, ali je ukazao i na brojne mogućnosti koje nisu iskorišćene.

Izvor: Alo / Foto: Printscreen