Francuski predsednik Emanuel Makron črvsto je odlučio da nauči pameti Ramuša Haradinaja i da mu dokaže da Kosovo ne može da odbija zahteve Francuske i da se iz toga izvuče nekažnjeno. Glavni razlozi otkazivanja samita u Parizu si odbijanje ukidanja taski čime bi se omogućio nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

Ovo je samo početak osvete francuskog predsednika prema Haradinaju, koji će morati da se suoči sa dosta ozbiljnijim kontramerama koje će inicirati zvanični Pariz. Jedna od njih bi mogla čak da obuhvata i samo povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

– Makron neće olako preći preko inaćenja albanskih lidera. Svi, od Vašingtona preko Londona i Nemačke i, naravno, Pariza, nebrojeno puta dosad su pozvali Prištinu da ukine mere koje je uvela 21. novembra. Ako već svi ti pozivi ne mogu da urode plodom, postoji i drugi način da se razgovara sa Albancima, koji su državu dobili zahvaljući Zapadu. Jedna od mera o kojoj se u Parizu razmišlja jeste i preispitivanje priznanja države koja ne priznaje principe koji su osnovni postulati zapadnih država – navode izvori iz diplomatskih izvora.

Zvanični Pariz je već dobio zahtev da preispita svoje priznanje Kosova kao države. Njega su poslali ugledni francuski intelektualci koji su organizovali i potpisivanje petecija kako bi primorali Francusku vladu da promeni svoju odluku vezanu za južnu srpsku pokrajinu. Makronova osveta će biti realizovana u nekoliko koraka, jedan od njih je otkazivanje i drugog samita u Parizu, koji je trebao da se održi posle onog u Berilinu.

– Kao prvo, francuski predsednik odlučan je da blokira sve Haradinajeve pokušaje da Kosovu obezbedi viznu liberalizaciju. Druga, još bolnija stvar za albanske lidere sa Kosova, biće francusko ohrabrivanje država, pre svega sa afričkog kontinenta, na koje Pariz ima uticaj da povuku priznanje kosovske nezavisnosti, Setite se koliko Tačija, Haradinaja i Pacolija boli što je Ivica Dačić najavio da će u narednih godinu dana još 10 zemalja da povuče priznanje, pa ako bi Francuska podržala ovu akciju, to bi ih dotuklo – podseća izvor.

Početkom maja ove godine, francuski intelektualci pokrenuli su peticiju kojom od vlade te države zahtevaju da preispita odluku iz 2008. godine o priznanju “marionetske države Kosovo”. Oni su za samo sat vremena prikupili 35.000 potpisa protiv nezavisnog Kosova. Među potpisnicima peticije su istoričar i politikolog Aleksis Trud, dramski pisac Pol Antoan, a podrška im je stigla i od Komiteta izuzetnih ličnosti.

Izvor: Espreso